Protest u Skoplju zbog Makronovog plana / REUTERS - OGNEN TEOFILOVSKI
07/07/2022 u 22:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Skoplju ponovo protest protiv Makronovog plana

Građani smatraju da je taj predlog štetan za državu i nacionalne interese, zbog čega su se šesti dan zaredom okupili ispred zgrade vlade

Građani Skoplja ponovo su u četvrtak uveče protestovali na ulicama glavnog grada kako protiv francuskog predloga kojim bi se uklonio veto Bugarske za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom.

Građani smatraju da je taj predlog štetan za državu i nacionalne interese, zbog čega su se šesti dan zaredom okupili ispred zgrade vlade, prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom.

Najavljeno je da će prošetati do Ministarstva pravde i protest završiti ispred Sobranja.

Lider opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji prisusutvuje protestu, rekao je da snaga nije u nasilju, već u masi.

„Nasilje je izdaja vrednosti u koje vjerujemo, a verujemo u miran i demokratski način izražavanja nezadovoljstva onim što nam sprema ova nepopularna vlast“, rekao je Mickoski.

Proteklih večeri na protestima su izbijali sukobi demonstranata i policije ispred zgrade Sobranja. Kako su javili izveštači agencije MIA, u sredu uveče su dimne bombe, petarde i flaše bačene na policijski kordon koji je obezbeđivao zgradu parlamenta.

Na raskrsnici ispred Skenderbegovog trga došlo je do sukoba demonstranata i grupe ljudi, a očevici tvrde da su se čuli i pucnji.

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je u četvrtak da je parlamentu proslijedila francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pregovora sa EU.

Kako se navodi, vlada je razmotrila informaciju ministarstva spoljnih poslova o predlogu pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, koju je predstavilo francusko predsjedništvo Evropskom unijom.

„Odlučeno je da se taj predlog pregovaračkog okvira uputi sobranju Severne Makedonije na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, po skupštinskoj proceduri“, istakla je vlada Dimitra Kovačevskog.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je Makedoncima da je prihvatanje francuskog predloga istorijska prilika koja omogućava početak aktivne faze procesa pristupanja EU, 17 godina posle dobijanja statusa kandidata.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije, naišao je na snažan otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. jun 2023 20:03