корона вирус / - фото: UNSPLASH
06/11/2021 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Словениjи нове мjере: Ковид потврде за стариjе од 12 година, хирушке или ФФП2 маске обавезне

Нове мjере ступаjу на снагу од понедjељка, а укључуjу између осталог скраћивање рада локала и забрану окупљања људи коjи нису чланови истог домаћинства

Како би ограничила нагли раст ширења епидемиjе, словеначка jе влада дониjела низ нових рестриктивних мjера, али се ниjе одлучила за лоцкдоwн, какав су препоручивали неки у здравству чиjи су капацитети за цовид-пациjенте на рубу издржљивости.

Нове мjере ступаjу на снагу од понедjељка, а укључуjу између осталог скраћивање рада локала и забрану окупљања људи коjи нису чланови истог домаћинства, јављају агенције, преносе медији.

Старосна граница за особе коjе мораjу имати ПЦТ (пребољели, циjепљени, тестирани) потврде спушта се с досадашњих 15 на 12 година, а ковид-потврде сматраће се ваљаним само уз идентификациjу личним документом.

Угоститељски локали моћи ће да раде, с тиме да им се радно вриjеме скраћуjе и траjе између 5 и 22 сата, а госте ће смjети послужити само за столовима и уз одговараjућу дистанцу.

За сваког посjетиоца потребно jе осигурати наjмање 10 квадратних метара простора, у трговинама на улазу треба бити означено колико људи наjвише може бити унутра у исто вриjеме, платнене маске више се не могу користити него мораjу бити хируршке или типа ФФП2, обjавила jе влада након сjеднице коjа jе потраjала до касно у ноћ.

До даљњега се затвараjу сви ноћни клубови и дискотеке, на jавним културним и спортским догађањима посjетитељи мораjу бити на сjедиштима с одговараjућим размаком, а услови ПЦТ и маске обавезни су и за присуствовање вjерским обредима, као и међусобна дистанца вjерника.

Влада се ниjе одлучила за онлајн наставу у школама, али jе одредила да се од понедjељка 15. новембра ученици умjесто два пута недjељно као до сада мораjу тестирати на коронавирус три пута.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:19