/ Корона вирус, илустрација
07/01/2022 u 22:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Словенији омикрон сој доминантан, млади се заражени вратили из Београда

Како преносе словеначки медији, највећи број потврђених случајева заразе омикроном резултат је локалног преноса у популацији

Омикрон сој корона вируса постао је доминантан у Словенији, углавном се шири локално, али је забиљежено и више увезених случајева међу младима који су дочек нове године прославили у Београду.

Међу скоро 900 младих који су у организацији једне словенске туристичке агенције новогодишње празнике прославили у Београду, до сада је потврђено 200 случајева заразе, а већина тих зараза односи се на омикрон варијанту, казала је данас на конференцији за новинаре Нушка Чакш Јагер из националног Института за јавно здравље (НИЈЗ), а преноси Хина, јавља Н1.

По подацима двије словенске лабораторије овлашћене за анализу узорака заражених, омикрон варијанта у Словенији је последњих дана постала доминантна.

Из Националне лабораторије за здравље, животну средину и храну (НЛЗОХ) навели су да је међу њиховим позитивним ПЦР тестовима удио омикрона већ 63 одсто.

Удио омикрона још је већи у узорцима који су анализирани на Институту за микробиологију и имунологију (ИМИ) и износи 82 одсто, потврдио је директор те установе Мирослав Петровец.

Како преносе словеначки медији, највећи број потврђених случајева заразе омикроном резултат је локалног преноса у популацији, а већина заражених епидемиолозима, који траже њихове контакте, наводи да не знају гдје су се заразили или да је вјероватно ријеч о зарази унутар породице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 16:05