vakcinacija, Fajzer / - SRDJAN BOLJEVIC
08/11/2021 u 20:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Србиjи ускоро Фаjзеров лиjек против короне

Из Фаjзера кажу да су клиничка испитивања прекинута, пошто су први резултати били jако позитивни

Србиjа ће ускоро добити Фаjзеров лиjек, након што jе данас потписала уговор о дистрибуциjи. Лиjек, како jе обjашњено, блокира ензим коjи jе потребан корона вирусу да би се умножавао, а као резултат тога - смањуjу се смртност и хоспитализациjа. Ипак, стручњаци понављаjу да jе вакцина и даље примарно оружjе у борби с вирусом, преноси портал РТЦГ.

- Изучаваjући вирусе оно што ми знамо jе да док год постоjи циркулациjа вируса у популациjи, он ће мутирати. Зато jе од изузетне важности да се што већи броj људи вакцинише, самим тим ће бити и мање оболиjевања и доћи ће и до мање мутирања вируса - казала jе Александра Кнежевић из Института за имунологиjу Србиjе.

Експериментални лиjек за лиjечење корона вируса, коjи jе развила америчка компаниjе Фаjзер, смањуjе ризик од хоспитализациjе и смрти код пациjената чиjе jе здравље већ угрожено за 89 одсто, показала су клиничка испитивања.

Лиjек паксловид (Паxловид) се користи када се поjаве симптоми код оних коjи спадаjу у ризичне групе или су озбиљно обољели.

Сазнање о паксловиду услиjедило jе само дан пошто jе британски регулатор љекова одобрио коришћење лиjека молнупиравир коjи производи компаниjа Мерк Шарп и Дохме (МСД).

Из Фаjзера кажу да су клиничка испитивања прекинута, пошто су први резултати били jако позитивни.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:17