/ - ФОТО: UNSPLASH
18/08/2021 u 18:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У току припреме за први електронски попис становништва у Хрватској

Директорка Државног завода за статистику Лидија Брковић је казала да ће приступ том систему омогућити да jедан члан домаћинства попише све своjе чланове

У Хрватскоj су у току припреме за први електронски попис становниства, чиjа би прва службена фаза, самопописивања, требала да почне 13. и траjаће до 26. септембра.

Директорка Државног завода за статистику Лидиjа Брковић каже да су у току припреме за обуку за приступ систему е-грађани.

Приступом том систему, рекла jе она у изjави за ХРТ, омогућиће да jедан члан домаћинства попише све своjе чланове.

– Потребно jе само да су грађани регистровани у систем е-грађани, а према садашњим подацима до сада их jе регистровано више од 1,4 милиона – навела jе Брковић.

Поjаснила jе да ће након електронског пописивања пописивачи обићи и самопописана домаћинства да би добили контролну шифру и доставили jе пописивачу, а коjа ће Државном заводу за статистику послужити за контролу да су се домаћинства заиста и пописала.

Сви подаци коjе Државни завод за статистику прикупља и обрађуjе су сигурни, па тако и подаци пописа становништва.

– Сви подаци коjе ми прикупљамо су службена таjна и не могу изаћи из Завода у поjединачном облику. Дакле, сви подаци коjе ми обjављуjемо су заштићени – навела jе Брковић.

Оно што ће се, каже, добити овим пописом становништва jе сазнање просторног распореда становништва према њиховим демографским, економским, социjалним, миграциjским карактеристикама.

– Сви прикупљени подаци биће послати у Еуростат, као кровну организациjу да би се направило међународно поређење података – казала jе Брковић.

Према последњим процjенама у Хрватскоj, 31. децембра прошле године било jе нешто више од четири милиона становника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:08