Вишеград, БиХ / - Фото: Фејсбук
12/06/2021 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Вишеграду обиљежено 29 година од страдања бошњачких цивила

За злочине почињене у Вишеграду до сада jе осуђено 18 особа, од коjих троjе у Хашком трибуналу

Са Моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду jе у Дрину бачено 3.000 ружа за исто толико убиjених Бошњака у том граду током рата у Босни и Херцеговини.

Комеморациjа поводом 29 година од страдања Бошњака у Вишеграду, коjу су организовали Меџлис Исламске заjеднице Вишеград, Удружење породица несталих лица “Вишеград 92.” и Удружење “Жена – жртва рата”, почела jе на ћуприjи, а настављена вjерским обредом на гробљу Стражиште, као и посjетом мjеста масовног страдања бошњачких цивила, преноси Бета, пише Радио Слободна Европа.

Према подацима Хашког трибунала, само у маjу и jуну 1992. године, убиjено jе више од 60 посто Бошњака са подручjа општине Вишеград.

У Дрину спуштене руже за 3.000 убиjених Бошњака

Jедан од наjвећих злочина десио се 14. jуна 1992. године, када jе специjална воjна формациjа под командом Милана Лукића заробила више од 70 особа, међу њима и жене и дjецу, коjи су живи спаљени у кући Адема Омерагића у Пионирскоj улици у Вишеграду.

Наjмлађа жртва jе била беба од два дана.

У насељу Бикавац 27. jуна 1992. године у кући Мехе Аљића спаљено jе 72 бошњачких цивила, а наjмлађа жртва било jе jедногодишње диjете.

За злочине почињене у Вишеграду до сада jе осуђено 18 особа, од коjих троjе у Хашком трибуналу.

Укупно jе пресуђено 247 година затворске казне, а доживотна казна затвора изречена jе Милану Лукићу, коjи jе ухваћен у Аргентини 2005. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:17