Јосип Броз Тито (ФОТО: ВИКИПЕДИЈА) / - ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
08/08/2022 u 16:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uče turiste o Titu usred Hrvatske: Doživotni predsjednik izaziva podjele

Francuski novinari ocijenili su da „Šetnja s Titom” otkriva Titovu komplikovanu zaostavštinu i naveli da doživotni jugoslovenski predsjednik četiri decenije posle smrti izaziva podjele u hrvatskoj i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, svojim koktelom prosperiteta i autoritarnosti koji je uveo

Dok Hrvatska uz more vrvi živopisnom turističkom ponudom, AFP je, kako prenosi francuski medij France24, u Zagrebu napravio reportažu o turističkoj ponudi koja izaziva kontroverze u Hrvatskoj, nailazeći na pohvale i kritike: „Šetnja s Titom“ .

Napominjući da glavni grad Hrvatske nema ulice i spomenike koji podsjećaju na pokojnog predsjednika bivše SFRJ (isto ne primjećujući čuveni cvjetnjak sa imenom Tito, o čemu je Zagreb.info pisao ranije u godine), AFP je istakao da mnogi smatraju da je ova turistička tura vrijedna pohvale i kako je, bez obzira na mišljenja o pojedinim poglavljima istorije, dobro da je kapitalizujemo kao turističku destinaciju, prenosi Dnevno.hr.

Francuski novinari ocijenili su da „Šetnja s Titom” otkriva Titovu komplikovanu zaostavštinu i naveli da doživotni jugoslovenski predsjednik četiri decenije posle smrti izaziva podjele u hrvatskoj i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, svojim koktelom prosperiteta i autoritarnosti koji je uveo.

Nakon što je Titovo ime skinuto sa trga kod zagrebačkog HNK, rodila se ideja za ovu turističku atrakciju, rekla je za AFP vođa turneje Danijela Matijević. Otkrila im je i kako joj je pitanje Tita lično (oba djeda su se borila u partizanima), a Tita je ocijenila kao jednog od političkih velikana 20. vijeka.

Međutim, ističe AFP, ova turneja nije samo pohvala bivšem vladaru, već i kritički osvrt na njegove propuste. Nije joj se dopalo uklanjanje Titovog simbola iz grada, a nakon što je provela dvije godine u Berlinu i videla kako se Njemačka suočava sa prošlošću 20. vijeka, znala je šta želi da uradi.

Sama tura, kako je u Hrvatskoj poznata po ranijim novinarskim napisima, vodi turiste na osam lokacija u Zagrebu. Svaki od njih je povezan sa Titom i njegovim antifašističkim pokretom. Nekadašnji trg koji nosi njegovo ime, željeznička stanica (odakle je pronacistička NDH slala ljude u koncentracione logore) i prolaz koji nosi ime dvije sestre, heroine partizanskog pokreta i otpora, neke su od lokacija koje je AFP istakao.

Matijanić se požalila i da joj turistička ponuda nije išla glatko, te da je doživjela prijetnje na društvenim mrežama.

"To je apsolutno neprihvatljivo (...) to je ideološka provokacija i sramota", podjsetio je AFP na riječi Igora Peternela, predstavnika Pokreta Otadžbina. Istaknuli su i mišljenje hrvatskog istoričara Hrvoja Klasića.

„Tito je imao dobre odnose sa Zapadom, ali nije zanemario ni dobre odnose sa Istokom, pozicionirajući Jugoslaviju negdje između, ubirajući koristi sa obje strane“, rekao je Klasić, prenosi AFP – Istoričar je objasnio i kako je Tito držao Jugoslaviju podalje od hladnog rata i omogućio prosperitet bivše komunističke države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:21