mito korupcija / - NET
14/12/2021 u 19:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ухапшен бивши албански министар: Оптужен за примање мита од 3,7 милиона еура

Педесетседмогодишњи Кока био је албански министар за животну средину од 2013. до 2017. године

Бивши албански министар за животну средину ухапшен је под оптужбом за злоупотребу положаја и корупцију, саопштено је из тужилаштва Албаније.

Канцеларија специјалног тужиоца за корупцију и организовани криминал навела је да је бивши министар Лефтер Кока ухапшен послије вишемјесечне истраге и оптужен за злоупотребу положаја, корупцију и прање новца везано за уговор о концесији за уређај за спаљивање смећа у граду Елбасану. Оптужен је за примање мита од 3,7 милиона еура.

Педесетседмогодишњи Кока био је албански министар за животну средину од 2013. до 2017. године. Такође је био и посланик и градоначелник Драча. Нјегове фирме су привремено блокиране.

Још два пословна човјека су ухапшена и њихове компаније блокиране.

Уколико буде осуђен Кока би могао да добије до 12 година затвора.

Опозиција десног центра у земљи оптужује љевичарску владу премијера Едија Раме за прање новца и корупцију при додјељивању уговора за спаљивање отпада вриједних око 400 милиона еура својим пословним људима.

Обрада смећа била је и даље је велики проблем за албанске владе и главни приоритет у напорима за придруживање Европској унији.

 - Акције тужилаца показују да нико није изнад закона. Реформа правосуђа даје конкретне резултате -  написао је у твитер поруци амерички амбасадор у Тирани Јури Ким.

Правосудна реформа у Албанији усвојена 2016. године уз учешће САД и ЕУ, створила је нове правне институције које се баве корупцијом. Бројне судије и тужиоци отпуштени су због навода о корупцији и илегалног стицања имовине и новца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:32