/ - FOTO: EPARHIJE OSJEčKOPOLJSKE I BARANJSKE | UNIšTENI PRAVOSLAVNI SPOMENICI U VUKOVARU
13/01/2023 u 14:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšen osumnjičeni za uništavanje pravoslavnog groblja u Vukovaru

Nad njim je sprovedena kriminalistička istraga, a tužilaštvu je krivično prijavljen zbog oštećenja tuđe stvari, povrede mira pokojnika, te oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra

Policija u Hrvatskoj uhapsila je četrdesetogodišnjeg muškarca osumnjičenoh da je ošetito nadgrobne spomenike na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru.

Vukovarsko-sremska policija je, kako prenosi Srna, saopštila da je 40-godišnjak na vukovarskom starom pravoslavnom groblju u nekoliko navrata prošle i početkom ove godine oštetio više nadgrobnih spomenika, mramorni krst, te Mauzolej koji je upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Nad njim je sprovedena kriminalistička istraga, a tužilaštvu je krivično prijavljen zbog oštećenja tuđe stvari, povrede mira pokojnika, te oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra.

Eparhija osječkopoljske i baranjske sopštila je prije dva dana da je veliki broj spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru uništen i polupan tokom božićnih praznika, čime je počinjeno veliko nedjelo.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da je devastirano 13 spomenika, o čemu je obaviještena kriminalističa policija, nakon čega je obavljen uviđaj.

Iz Eparhije su naveli da su spomenici oštećeni, najvjerovatnije, u četvrtak i petak, 5. i 6. januara.

Vukovarske gradske vlasti poručile su da je skrnavljenjem grobova na starom pravoslavnom groblju počinilac učinio direktan napad na Vukovar.

- Najiskrenije osuđujem taj nedopustivi, necivilizacijski čin povrede mira pokojnika, te se nadam da će se kvalitetnim radom Policijske stanice Vukovar u što skorijem vremenu pronaći i sankcionirasi počinitelji tog kaznenog djela, istakao je gradonačelnik Ivan Penava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:09