Мехмед Алагић / Википедиа
02/06/2022 u 21:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Улица у Сарајеву добија име хашког оптуженика Мехмеда Алагића

Хашки трибунал осудио Алагића на двије године затвора за масакр у Бикошима код Травника гдје је 8. јуна 1993, према оптужници, побијено тридесетак хрватских цивила и војника ХВО-а

 Једна улица у Општини Нови Град биће названа по генералу тзв. Армије БиХ Мехмеду Алагићу, који је у хашком суду био оптужен за ратне злочине у централној Босни над хрватским цивилима и припадницима ХВО, у којима су учествовали и исламски ратници „муџахедини”.

Одлуку да генерал Алагић, који је у ову војну формацију БиХ прешао из ЈНА, добије назив улице у Сарајеву, једногласно је јуче донела Скупштина сарајевског Кантона, пренели су сарајевски медији.

Алагић је био командант 3. и 7. корпуса тзв. Армије БиХ и није формално осуђен у Хагу, јер је преминуо непосредно пре почетка суђења.

Алагић је у Хагу оптужен заједно са командантима Енвером Хаџихасановићем и Амиром Кубуром за ратни злочин над Хрватима у централној Босни 1993 године, преноси Танјуг.

На терет му је конкретно стављен масакр у Бикошима код Травника где је, према наводима хашког трибунала, побијено тридесетак хрватских цивила и војника ХВО-а, 8. јуна 1993., као и за ликвидацију четири заробљена војника који су се у априлу исте године предали.

Хаџихасановић и Кубура су правоснажном пресудом за исти ратни злочин осуђени на три и по, односно две године затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:02