/ - RSE
26/05/2023 u 22:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uz suzavac, gradonačelnici ušli u kancelarije na sjeveru Kosova

Uprkos sukobima, gradonačelnici su ušli svoje kancelarije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova

Policija Kosova je upotrebila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala lokalno srpsko stanovništvo koje se okupilo ispred zgrada opština na sjeveru Kosova, u pokušaju da spriječe nove albanske gradonačelnike da uđu u kancelarije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uprkos sukobima, gradonačelnici su ušli svoje kancelarije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja. Sjedinjene Američke Države su osudile akcije kosovskih vlasti oko ulaska u opštinske zgrade na sjeveru, dok je Srbija podigla borbenu gotovost.

Evropska unija (EU) najoštrije je osudila sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

Iz Evropske službe za spoljnu akciju su poručili da svi moraju da preduzmu korake kako bi smanjili napetu situaciju i odmah vratili smirenost.

- EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne poteze, a očuvanje mira i bezbjednost na terenu treba da bude prioritet - navodi se u saopštenju, prenosi Slobodna Evropa.

Reakcija iz Brisela dolazi nakon nemira na sjeveru Kosova kada su izabrani gradonačelnici, u tom dijelu zemlje pokušali da uđu u zvanične objekte opština.

Grupa građana, pripadnici srpske zajednice na sjeveru Kosova su pokušali da spriječe ulazak predsjednika opština u te objekte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:57