/ FOTO: INSAJDER/gazetadita.al
17/09/2022 u 19:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Bivši agent FBI pod istragom zbog mogućih veza sa Vladom CG, Kosova i Albanije

Krajem prošle godine, prema internim sudskim dokumentima, američki tužioci su prikupljali podatke kako bi ispitivali postupanje Čarlsa MekGonigala, bivšeg šefa kontraobavještajne službe u kancelariji FBI u Njujorku

Bivši istaknuti agent FBI-a pod istragom je saveznih tužilaca zbog njegovih veza sa Rusijom i, kako se navodi, i drugim stranim vladama, uključujući vlade Crne Gore, Kosova i Albanije, prenijeli su albanski mediji. 

Krajem prošle godine, prema internim sudskim dokumentima, američki tužioci su prikupljali podatke kako bi ispitivali postupanje Čarlsa MekGonigala, bivšeg šefa kontraobavještajne službe u kancelariji FBI u Njujorku.

Ministarstvo pravde SAD odbilo je da komentariše šta je velika porota istraživala i da li je postupak i dalje u toku, prenijeli su albanski mediji. 

O ovom događaju oglasio se i sam albanski premijer Rama, demantujući da ima bilo kakve sporne veze sa bivšim agentom. 

Dokument do kojeg je došao "Insajder"  pokazuje da istražitelji ispituju MekGonigalove poslovne odnose sa glavnim pomoćnikom Olega Deripaske, milijardera i ruskog oligarha koji je u središtu navoda da je Rusija bila u dosluhu sa Trampovom izbornom kampanjom i da se miješala u izbore u SAD 2016. godine. 

Sudski poziv, izdat u novembru, odnose na informacije o MekGonigalu i sumnjivoj konsultantskoj firmi pod nazivom Spectrum Risk Solutions.

Tužioci takođe istražuju da li MekGonigal ima veze sa vladom Bosne i Hercegovine, ili bilo kakve "isplate ili poklone" koje su mu dale vlade Kosova, Crne Gore i Albanije.

Nema podataka na koje vrijeme se misli, odnosno, kada je ovaj bivši agent FBI imao moguće veze sa crnogorskom vladom koje su predmet istrage. 

"Federalna istraga o MekGonigalu posebno je upečatljiva s obzirom na njegov rad u FBI. Prije svog penzionisanja 2018. godine, MekGonigal je vodio istragu ''Vikiliksa'' o Čelsi Mening, uhapsio je savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bila Klintona Sendija Bergera zbog uklanjanja povjerljivog materijala iz čitaonice Nacionalnog arhiva i vodio je potragu za kineskom krticom unutar CIA. Te 2016. kada su se pojavili izvještaji da je Rusija hakovala sistem elektronske pošte Demokratskog nacionalnog komiteta, MekGonigal je bio šef odjeljenja za sajber zločine u sjedištu FBI u Vašingtonu", navodi "Insajder". 

Deripaska, poznati ruski milijarder povezan sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, igrao je centralnu ulogu u istrazi, koja je trajala veći deo Trampovog mandata, prenosi Insajder.

Dokument iz novembra 2021.godine do kojeg je došao "Insajder" zahtijeva evidenciju i komunikaciju u vezi sa Spectrum Risk Solutions, konsultantskom firmom.

Dokument velike porote takođe zahtijeva komunikaciju koju je neimenovani subjekat sudskog poziva imao sa MekGonigalom u vezi sa drugim stranim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju.

Dva izvora rekla su za Insajder da je Mekgonigal bio blizak albanskom premijeru Ediju Rami.

Prema mejlu koji je pregledao Insajder, MekGonigal je koristio svoj službeni nalog u FBI da pokuša da dogovori sastanak između Rame i američke firme koju je albanski premijer razmatrao da angažuje za inicijativu za borbu protiv korupcije.

Na kraju, FBI nije dao MekGonigalu odobrenje za sastanak, i on se nikada nije održao.

Predstavnik albanske vlade rekao je da je odnos Rame s MekGonigalom prijateljski, potpuno privatan bez javnog interesa.

"Nemamo saznanja da nas je bilo koja američka institucija ikada kontaktirala u vezi s ovim. Nikada nije bilo korporativnih sastanaka, poklona, isplata, nadoknada putovanja prije ili nakon što je MekGonigal napustio svoj posao“, rekao je predstavnik albanske vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 02:52