/ -Фото: Јутјуб
08/01/2022 u 10:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Босански ћевап "на апаратима": Након "мљевеника" стигли и ћеварци!

Ћеварак је заправо ћевап са чварцима, и то је један од специјалитета на једном имању у Хрватској

Недуго након што је један ресторан у Загребу представио своје "мљевенике", на хрватску кулинарску сцену стигли су и "ћеварци"!

Регионалним медијима су прије неколико месеци пажњу привукли загребачки „мљевеници“ који се служе у пица тијесту, са француском салатом и много лука, али у суштини – то су добри стари ћевапи.

Власник ресторана је објаснио да су се на нови назив јела одлучили како не би увриједили комшије.

- С обзиром на то да се Босна и Херцеговина сматра земљом ћевапа, одлучили смо да покренемо нешто што би баш било наше – хрватско. Да не бисмо увриједили људе из сусједне државе и назвали их ћевапима, одлучили смо да направимо мљевенике -казао је тада Домагој Делач, власник ресторана.

Према његовим ријечима, “мљевеници” се састоје од свињетине и јунетине, „у размјери у којој ће превладавати јунетина, али ће свињски бут дати довољно масноће да мљевеник буде поприлично сочан”.

Међутим, сад у игру улази још једна варијанта ћевапа са „тајним састојком“ који је могуће наслутити и из новог имена – „ћеварак“. То су заправо ћевапи са чварцима, иначе специјалитет који се припрема на једном имању у Хрватској.

Творац овог старог, а новог јела каже да је најбитнија размјера меса и чварака, додају се и одређени зачини, а након припреме на роштиљу, служе се са пинђуром, луком и погачицама са чварцима или – у лепињи.

План је да се ускоро нађу у ресторанима брзе хране широм Хрватске.

- Ћеварак је иначе породични рецепт, али након што је брат месар усавршио рецепт одлучили смо да га понудимо и нашим гостима на имању. Kао што видите ништа што иде уз ћеварак није класика већ се ради у овоме крају. Наравно ћеварци ће се моћи да се једу и у класичној лепињи, али оригинални рецепт је са чваркушама - каже власник имања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:54