Napadači upali u kontrolni toranj / - FOTO: EPA/AHMAD YUSNI
10/01/2024 u 10:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Drama u Skoplju: Napadači upali u kontrolni toranj i pretukli kontrolore leta, reagovao i NATO

Incident se desio 4. januara, a Sindikat kontrole letenja je saopštio da je osam osoba ušlo u zgradu kontrole i verbalno, ali i fizički napalo više kontrolora, jer su podržali protest sindikata i pobunili se protiv stranačkog zapošljavanja u toj službi

Početak godine u Sjevernoj Makedoniji obilježio je skandal kada je osam osoba upalo u kontrolu letenja te zemlje (M-NAV) i verbalno i fizički napalo dežurne kontrolore, koji su u tom trenutku vodili računa o bezbjednosti saobraćaja na nebu. Zbog incidenta su reagovali NATO, EU, kao i strane ambasade, a ubrzo su uslijedile i smjene rukovodstva te službe.

Incident se desio 4. januara, a Sindikat kontrole letenja je saopštio da je osam osoba ušlo u zgradu kontrole i verbalno, ali i fizički napalo više kontrolora, jer su podržali protest sindikata i pobunili se protiv stranačkog zapošljavanja u toj službi, rekao je predsjednik Sindikata Aleksandar Tasevski, piše N1.

MUP je potvrdio da se incident desio i da su napadnuta tri zaposlena u M-NAV.

- Lice zaposleno u M-NAV prijavilo je da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u objektu, odnosno da je B.N. (lice zaposleno u ustanovi), zajedno sa još nekoliko nepoznatih lica, fizički napao P.B, E.K. i B.R. (lica zaposlena u ustanovi). Odmah po prijemu prijave, na lice mjesta izlaze policijski službenici SVR Skoplje - saopštio je MUP.

Za napad su osumnjičena četvorica muškaraca, uključujući koordinatora albanske partije DUI, Bekima Nezirija, koji je savjetnik direktora kontrole letenja i bivši ministar ekonomije.

Kako su objavili skopski mediji, među napadačima je i bivši fudbaler Ersen Sali. On je u februaru 2022. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog teških krivičnih djela protiv javne bezbjednosti, ali je žalbom iste godine u novembru ukinuta kazna zatvora.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je za medije rekao da nezadovoljstvo kontrolora letenja traje već duže vreme i podsjetio da je njihov sindikat reagovao prije godinu-dvije, kada je bilo pokušaja konkurencije da primi nekvalifikovane kadrove.

On je istakao da je posle napada reagovao NATO, koji je pitao da li je makedonsko nebo bezbjedno za NATO avione. Delegacija Evropske unije navela je da sa zabrinutošću prati dešavanja oko M-NAV.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Tomislav Tuntev rekao je tokom incidenta nije bilo povrede niti ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:55