Фото: Скриншот
08/10/2021 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Хрватска: На граници хаос, Пленковић необавијештен о детаљима

У хрватским и европским медијима се спекулише да су неки припадници полиције признали да су били насилни према мигрантима и да је таква наредба долазила из МУП, али не као писана, већ усмена

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да осуђује насиље. Он је рекао да још није добио извјештај у вези најновијег снимка о поступањима према мигрантима на граници ка БиХ.

-Ми осуђујемо насиље, нарочито насиље над мигрантима… Не знамо ко су починиоци, на снимку се не види да су мигранти неком пријетили, то је срамота и изразито је лоше. Ако су починиоци у систему државе, у систему полиције, одговараће- рекао је Пленковић новинарима, послије свечане сједнице поводом Дана сабора.

У хрватским и европским медијима се спекулише да су неки припадници полиције признали да су били насилни према мигрантима и да је таква наредба долазила из МУП, али не као писана, већ усмена.

Пленковић је рекао да нико тиме није задовољан, ни Хрватска, ни Европска комисија.

-Једно је уважавати рад хрватске полиције, њих 6.500 који већ годинама чувају зелену границу. Хрватска из политичких разлога не жели да диже жицу према БиХ, не ради миграција, него због односа с Хрватима, Бошњацима и Србима. У варијанти када људи који су мигранти желе да пређу границу тамо гдје није гранични прелаз, свака држава штити своје границе, то се може радити, али не може се користити сила тамо гдје то није потребно-рекао је Пленковић.

-У Бјелорусију долазе авиони крцати мигрантима које онда војска тјера да улазе у Литванију или Латвију или ЕУ, ја и моји колеге у ЕУ то називамо дестабилизацијом. Они тамо немају баријере, покушавају да се заштите-рекао је Пленковић.

“Питање незаконитих миграција била је чврста граница”, рекао је хрватски премијер новинарима.

-Границу Грчке и Турске чува војска, а не полиција. Ти људи не желе да дођу у Загреб, него у Нјемачку, Аустрију и Данску. Хрватска брани границу ЕУ- рекао је Пленковић.

На питање да ли министар унутрашњих послова Давор Божиновић и даље има његову подршку, Пленковић је рекао да је “нормално да је има”, да је он члан владе и да има задатак да истражи посљедњи случај и ријеши проблем.

-Морамо видјети шта се тачно догодило- навео је премијер и додао да се на основу начина на који је овај посљедњи случај на граници презентован види да је то операција која је ишла према више земаља и да је битно да Хрватска није једина у тој ситуацију.

Комесарка Европске комисије Илва Јохансон изјавила је да јој је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао да је шокиран снимком о незаконитом поступању према мигрантима на граници Хрватске и БиХ. Рекла је да мисли да је хрватска влада посљедњи случај објављеног снимка прихватила као веома озбиљно питање.

-Они ће одмах покренути истрагу. Министар (Божиновић) је шокиран. Мислим да раде ствари онако како треба, с јасним ставом да заштита граница увијек треба да буде у складу с владавином права и основним правима-изјавила комесарка за унутрашње послове ЕК, пренијела је Хина.

Она је синоћ одржала састанке са министром Божиновићем и грчким министром за миграције и азил Нотисом Митараћијем, а поводом узнемирујућег снимка насилног протјеривања миграната на територију Хрватске, који је објављен у сриједу увече. Снимак, направљен помоћу дронова, показују мушкарце с фантомкама на лицу и униформама какве носе припадници хрватске полиције како протјерују људе према Босни и Херцеговини.

Хина преноси да је с друге стране, Јохансон изразила незадовољство грчком реакцијом на медијске извјештаје о насиљу на границама те државе.

-Мој разговор с грчким министром био је другачији. Јасно сам дала до знања да нећемо прихватити то да грчка влада не предузима истраге око ових оптужби- рекла је она.

Казала је да је потребно штитити вањске границе, али да се притом морају очувати европске вриједности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:48