Na imanju Eseda Omanovića, misteriozna šljiva rađa već decenijama / Foto: Facebook/Žepa
18/06/2023 u 08:48 h
DanDan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Misteriozno stablo iz BiH sela Žepa: Šljiva izazvala regionalnu polemiku

Čačanska rana, šumadinka, rutgešteter, požegača.., ali Esad Omanović iz Žepe kaže: "Nije nijedna"

U rogatičkom selu Žepa u Bosni i Hercegovini, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja je vrsta, niko ne zna, tvrdi vlasnik Esed Omanović, na čijem imanju rađa već decenijama. Stablo je debelo 73 centimetra i prilično visoko u poređenju sa drugim šljivama, prenosi poljoprivredni portal Agroklub.rs.

Ovaj domaćin zagazio je u devetu deceniju, a kaže od kad zna za sebe, zna i za šljivu i "ona je uviјek ovolika bila".

Nije nijedna

Čačanska rana, šumadinka, rutgešteter, požegača... nabraja novinar sagovorniku sorte, ali on kaže:

- Nije nijedna.

Dolazili su baštovani i voćari i znatiželjno zagledali u stablo i listove, ali odgovor još niko nije dao.

- Niko ne zna ni ko je nju posadio, a ja sam je upamtio ovaku kakva je. Ona je malo sitnija od požegače i ranije sazre - kaže Omanović i dodaje kako ni njegov otac nije znao kako je ona tu ponikla.

Priča da je nekada dobro rađala, ali zadnjih godina slabo, kao i sve druge vrste. Njegov voćnjak je na drugoj lokaciji, a na ovom imanju koje je nedaleko od njegove kuće je tek par stabala.

- Priјe sam znao skinuti 350 kilograma šljive s ovog stabla - prisјeća se, dodavši da u ovm kraju posljednjih godina samo jabuke dobro rađaju, pa od njih uglavnom pravi pekmez, a nekad zna upeći i od šljive. Plod nepoznate šljive je sitan i ukusan, više sladak, nego kiseo, a Esed kaže nikada ga ne prodaje, nego pusti narod da pobere.

- Narod bere, ko nema dođe sa strane, ja im dam nek beru, nose - priča ovaj domaćin.

Novo ime - žepka

Velika polemika se povela i na Fejsbuk stranici Žepa, gdјe je objavljen video Eseda i njegove šljive, a jedan od predloga je i da joj da novo ime - žepka. Ispod videa, koji je snimio prijatelj ovog Žepljaka, nanizalo se stotine komentara. Mnogi nagađaju da je riјeč i o nekoj od starih sorti, pa tako pojedini kažu da je turgulja, debelica, prckulja ili trnovača, piskuša, talijanka...

- Garantovano kod mene u valjevskom kraju to je piskor, gledajući po kori ima biјeli i boje šljive, sladak je, ukusan i baca dobru rakiju. Piskor se ne kalemi, ali ima da se nađe sadnica - navedeno je u jednom od komentara.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 14:26