/ -Фото: Профимедиа
04/05/2022 u 07:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) На данашњи дан је умро Тито

Прије смрти му је ампутирана нога, на шта није хтио да пристане док год је био свјестан

На данашњи дан прије 42 године, у Љубљани је преминуо доживотни предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосип Броз Тито.

Јосип Броз Тито је преминуо 4. маја 1980. године, у Клиничком центру у Љубљани, три дана пред свој 88. рођендан.

Тито је у јануару примљен у болницу због проблема са циркулацијом, а прије смрти му је ампутирана нога, на шта није хтио да пристане док год је био свјестан. Већ од средине фебруара, био је у вјештачкој коми.

Вијест о Титовој смрти Југословенима је саопштио спикер Телевизије Београд Миодраг Здравковић.

- Умро је друг Тито. То су вечерас саопштили Централни комитет Савеза комуниста Југославије и Предсједништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије радничкој класи, радним људима и грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије- гласила је вијест која је одјекнула у цијелом свијету.

Највећа сахрана 20. вијека

Ковчег са Титовим посмртним остацима стигао је сјутрадан Плавим возом из Љубљане, преко Загреба, у Београд.

Три дана касније, на сахрану је дошло 700.000 људи. Присутно је било 209 државних делегација из 128 земаља свијета. Био је то најпосјећенији погреб неког државника у 20. вијеку.

Последњу пошту оснивачу Покрета несврстаних одали су 31 председник државе, 22 премијера, четири краља, шест принчева и 11 предсједника националних парламената. Из Хладним ратом подијељеног свијета, у Београд су допутовали државници из оба табора.

Тито је сахрањен у Кући цвећа на Дедињу, где од 2013. године поред њега почива и супруга Јованка. Његов гроб је, уз оближњи Музеј Југославије, још увијек одредиште бројних туриста, посјетилаца и поштовалаца из бивших југословенских република и цијелог свијета.

Земља мијењала име, али не и лидера

Тито је рођен у Кумровцу у тадашњој Аустроугарској 7. маја 1892. године. Постао је у то вријеме најмлађи водник аустроугарске војске, а за вријеме Првог свјетског рата су га ранили и заробили Руси, па је завршио у радним логорима у Русији.

Након Октобарске револуције, 1920. године вратио се у новоосновану Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца и у Загребу се учланио у Комунистичку партију.

По избијању Другог свјетског рата, постао је вођа Партизанског покрета отпора, а након његовог завршетка лидер Југославије у којој је успостављен нови друштвено-политички поредак.

Био је предсједник Владе од 29. новембра 1945. године, а после 1953. предсједник Савезног извршног већа и предсједник Републике. Када су годину дана касније те двије функције раздвојене, остао је до краја живота предсједник Републике, а од 1974. године и предсједник Предсједништва СФРЈ.

Имао је чин маршала Југославије и положај врховног команданта Југословенске народне армије.

Један је од оснивача Покрета несврстаних, чији је једно вријеме био и генерални секретар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:36