/ LUSTRACIJA SKRINšOT YOUTUBE: SNJEZANA BABIC
28/10/2022 u 23:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Najugroženiji sisar-sredozemna medvedica snimljena u Jadranu

Dobroćudna je i mirna životinja stanovnik Jadrana još od davnina

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim oblastima prirode Dubrovačko - neretvanske županije izvijestila je da je u četvrtak ujutro jedinka sredozemne medvedice opažena na kupalištu Danče u blizini istorijskoj jezgra Dubrovnika.

To je prva potvrđena dojava o ponovnoj pojavi ove vrste u tom akvatorijumu, prenosi N1.

Javna ustanova je dojavu i video snimak primila od građanina Danija Dilberovića, koji ju je sasvim slučajno uočio i snimio kamerom u 7.55 sati, za vrijeme snimanja ribolova.

“Javna ustanova primila je do danas više dojava o opaženoj sredozemnoj medvedici (Monachus monachus) u području Dubrovačko-neretvanske županije i to na području posebnog rezervata u moru i području evropske ekološke mreže Malostonski zaliv, kao i u području značajnog krajolika Rijeka Dubrovačka, u blizini izvorišta rijeke Omble”, naveli su iz Javne ustanove.

Sredozemna medvedica najređa je foka na svijetu i najugroženiji sisar u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu.

Prema najpouzdanijim procjenama, na cijelom svijetu postoji manje od 700 jedinki, a na istočnom dijela Jadranskog mora su zabiljeležena samo povremena opažanja.

Dobroćudna je i mirna životinja stanovnik Jadrana još od davnina, a narod ju je prepoznajući njenu dobru narav i vrijednost prozvao “morskim čovikom” ili morskim medvedom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:46