FOTO: HRT VIJESTI/SCREENSHOT
25/07/2021 u 15:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО/ВИДЕО) Детаљи трагедије код Славонског Брода: Ухапшен возач аутобуса, "рекао је да је на тренутак заспао"

Директор бродске болнице Јосип Самарџић рекао је како је у болницу од јутрос примљено 45 особа, а међу њима је осам тешко повређених а неколико их је у критичном стању

У тешкој аутобуској несрећи рано јутрос код Славонског Брода погинуло је најмање десет а повријеђено 45 особа, а како названично сазнају хрватски медији, претпоставља се да је узрок трагичног инцидента био умор возача.

-Има 15 тешко повријеђених, а међу њима је и једна дјевојчица- изјавио је хрватски министар здравља Вили Берош.

(Видео: 25 sata HR)

Он је након обиласка мјеста догађаја и болнице у Славонском Броду у којој су збринути повријеђени, рекао да је у несрећи учествовало 69 особа, од којих 67 путника и два возача, преноси Index.hr.

Полиција је јутрос око 6.20 сати добила дојаву да се на аутопуту код Славонског Брода, у близини наплатних кућица на јужном коловозном траку догодила саобраћајна несрећа у којој је дошло до слетања аутобуса косовских националних ознака.

Како сазнаје 24sata.hr, возачи су се одмарали након Брегане пола сата, а потом се замјенили. Претпоставља се да је несрећи “кумовао” умор возача, наводи портал. Међу погинулима је и “други” шофер, који у том тренутку није возио аутобус.

Директор бродске болнице Јосип Самарџић рекао је како је у болницу од јутрос примљено 45 особа, а међу њима је осам тешко повређених а неколико их је у критичном стању, преноси "Јутарњи лист".

Према последњим информацијама до којих је дошао "Јутарњи", у аутобусу који је ишао из Франкфурта за Приштину било је 69 особа.

Колона аутомобила у смјеру Загреба је дуга неколико километара, возила се усмјеравају на жупанијски пут и на излаз исток. Из Хрватског аутоклуба су јавили да је саобраћај на аутопуту А3 Брегана-Липовац на 211+450 км између чворова Славонски Брод Запад и Славонски Брод Исток у правцу Липовца у прекиду те да се возила преусмјеравају на обилазне правце, јавља “Јутарњи лист”.

Детаљи трагедије код Славонског Брода - ухапшен возач 

Замјеник општинског државног адвоката Славко Прањић обавио је увиђај на мјесту несреће.

-Према до сада утврђеним чињеницама, ради се о слијетању аутобуса на травнату банкину с јужне стране колника. Аутобус је прометовао из Франкфурта у Приштину, саобраћајног превозника Дева Тоурс са сједиштем у Приштини- рекао је Прањић.

-Возач аутобуса је затечен на мјесту догађаја, у међувремену је ухапшен. Обављен је увиђај, подузимају се друге доказне радње за покретање кривичног поступка-истакнуо је Прањић.

-За сада имамо информацију да се ради о десет смртно страдалих особа и 23 тешко или лакше повријеђених- рекао је он.

-Возач је ухапшен под сумњом да је управљао моторним возилом на начин да се непрописно кретао, није користио прометну траку већ је дошло до слијетања. О томе који су узроци слијетања, за сада не можемо говорити- додао је Прањић.

-Исказао је да је на тренутак заспао, но то ћемо све накнадно утврђивати- додао је Прањић.

"НАЈТЕЖА НЕСРЕЋА КОЈИМА САМ СВЈЕДОЧИО"

Начелник саобраћајне полиције полицијске станице Славонски Брод Фрањо Галић рекао је да је истрага у току и да је у несрећи погинуло најмање десет особа.

- Био сам на многим несрећама, али ова је стварно тешка и мислим да улази у ред најтежих несрећа којима сам ја свједочио. Аутобус је био пун, али не могу рећи да ли је међу мртвима или повријеђенима било и дjеце. Према рijечима путника, у аутобусу је било преко 60 особа - изјавио је јутрос начелник саобраћајне полиције полицијске испоставе  Славонски Брод Фрањо Галић, јавља  “Јutarnji list”.

- Осим полиције, на мјесту несреће су и припадници ватрогасне службе а хитна помоћ је долазила неколико пута јер је чак 30 особа пребачено у болницу. Засад не знамо колико тешко су те особе повријеђене - рекао је раније Галић.

БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ ПОРАСТАО: 

Прва полицијска информација говорила је о троје мртвих, али је онда број мртвих порастао на осам, да би онда полиција јавила о десет мртвих.

- Ситуација је врло тешка и још је велик број животно угрожених путника у аутобусу - рекао је Дамир Брезић, портпарол бродско-посавске полиције.

Предсједник хрватске владе Андреј Пленковић изразио је саучешће породцама страдалих путника и рекао да су се на мјесто несреће упутили министар Вили Берош и директор цивилне заштите Дамир Трут.

-С великом тугом примили смо вијест о слетању аутобуса с пута код Славонског Брода у којем је живот изгубило десет људи. У мислима смо с породицама жртава и властима и народом, којима изражавамо дубоко саучешће и саосјећање. Надамо се да ће се повријеђени путници опоравити- написао је Пленковић на “Твитеру”.

Огласио се и хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман који је на "Твитеру" рекао да је разговарао са косовском колегиницом Доником Гервалом Шварц и да је изразио саучешће косовском народу и породицама жртава несреће.

-Изразио сам и наду у брзи опоравак повријеђених. Хрватска и хрватски народ стоје уз Косово и све косовске грађане. Пружамо помоћ свима којима је то потребно-навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:58