/ - FOTO YOUTUBE MORSKI TV
22/04/2023 u 20:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Parazit iz Jadrana: Ribari uhvatili živog fosila kod Splita

U pitanju su paraziti koji žive prilijepljeni na mnoge vrste riba i sisara. Mrijesti se jednom u životu i to u slatkoj vodi

Hrvatski ribari ulovili su blizu Šolte morsku paklaru koja se uhvatila na krmu broda.

Paklara je inače stalni stanovnik Jadrana i njegovih pritoka. U pitanju su paraziti koji žive prilijepljeni na mnoge vrste riba i sisara. Mrijesti se jednom u životu i to u slatkoj vodi.

- U rijeke ulaze poput lososa da bi se mrijestile i uginu nakon toga. Kao larve žive više godina zakopane u mulju rijeka gdje se hrane organskim česticama. Kada se preobraze u odraslu životinju, plivaju morem u potrazi za ribama ili delfinima za koje će se zalijepiti i sisati im krv - navodi Pero Ugarković s Instituta za okeanografiju u Splitu, piše BL portal.

Neobična stvorenja malo podsjećaju na jegulje, ali zapravo su parazitske ribe koje se zakače za svoj plijen odnosno za druge ribe i sisaju im krv.

Morsku paklaru zovu još i živim fosilom. Poznato je da parazitira i na mnogim drugim vrstama riba, ali i morskim sisarima.

Morske zmijulje ili paklare gotovo se uopšte ne razlikuju od njihovih predaka od prije 360 miliona godina. Rasprostranjene su u sjevernom Atlantskom okeanu, Baltiku, zapadnom Sredozemlju, Jadranskom moru.

Slučajevi kad se paklara priljubi uz brod zabilježeni su i ranije pa postoje pretpostavke da se prikače domaćinu i kao “autostoperi” na svojim migracijama, međutim, vjerovatnije je da se uhvate za brod zbog pogrešne procjene zalogaja. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:55