10/07/2021 u 20:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Сјећање на жртве геноцида: У Поточаре стигли учесници Марша мира

Марш је трајао три дана и учесници су прешли близу стотину километара од Незука до Поточара, а ово је 17. по реду Марш мира.

У Поточаре је стигла колона, учесници Марша мира који је ове године назван “Марш сјећања на жртве геноцида заштићене зоне Уједињених нација”, а марширало чак три хиљаде учесника, пише Klix.ba.

Марш је трајао три дана и учесници су прешли близу стотину километара од Незука до Поточара, а ово је 17. по реду Марш мира.

Марш мира је меморијална манифестација која се одржава сваке године, у јулу, у поводу обиљежавања годишњице геноцида над Бошњацима “Сигурне зоне Уједињених нација” у Сребреници из јула 1995. године.

На челу колоне, као и претходних година, налазили су се они који су ’95-те преживјели сребренички геноцид. Успјели су преко шуме стићи до слободне територије – Тузле.

Учесници овогодишњег Марша мира касније ће присуствовати изношењу табута из хале бивше Фабрике акумулатора који су јуче стигли из Сарајева.

Предсједник Пододбора за “Марш мира 2021” Зулфо Салиховић изјавио је да је све протекло у најбољем реду.

-Захваљујем се свим учесницима Марша мира на пожртвованости коју су исказали током ова три дана иако временске прилике нису биле угодне и погодне за путовање с обзиром на то да су Марш мира пратиле јако високе температуре. Сви учесници који су кренули на Марш мира, прошли су трасу, иако је било медицинских интервенција-казао је Салиховић.

Како су организатори нагласили Марш мира има за циљ и изградњу, унапрјеђење и његовање културе сјећања на геноцид над Бошњацима у Сребреници те онемогућавање негирања, порицања и релативизовања злочина геноцида које се упорно и систематски намеће и заговара од стране представника српског народа, институција РС, Србије и њихових истомишљеника.

У посљедњој етапи марша учесницима се придружио и члан Предсједништва БиХ, Шефик Джаферовић. Он је казао како пут негирања геноцида нема будућност.

У питању је једна од најмасовнијих, најбројнијих и најзахтјевнијих активности у оквиру обиљежавања годишњице геноцида. Марш је ове године имао међународни карактер.

Учесници марша сутра ће присуствовати колективној џенази у мезарју Меморијалног центра Сребреница – Поточари.

ВИДЕО:  Klix.ba-youtube

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 02:43