/ -Фото: Фејсбук
09/01/2022 u 06:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Три деценије постојања Републике Српске

На највећој згради у Фочи- Плавом небодеру, постављена је платнена икона Светог Стефана

Република Српска данас ће низом манифестација обиљежити јубилеј - 30 година постојања у знак сјећања на тај дан 1992. године, када је на Палама проглашена Српска Република БиХ.

Уочи централне прославе у Бањалуку су већ пристигли гости, a град је окићен са 1.000 застава Републике Српске.

Програм посвећен 9. јануару у Фочи је изведен уз звуке црквених звона, а на највећој згради- Плавом небодеру, постављена је платнена икона Светог Стефана.

image

Фоча

Фото: Фејсбук

Навијачка група Црвене Звезде “Делије” организовала је и ватромет, а на једном од транспарената писало је и “Знамо шта вас сатире, признаћеш нас Бакире”.

Током политичке кризе 1991. године, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом "Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини".

image

Гацко

Фото: Фејсбук

Дана 21. новембра скупштина је објавила да све општине, мјесне заједнице и насељена мјеста гдје је више од 50 одсто становника гласало да остане у Југославији, постају део "српских аутономних територија".

Наредне године 9. јануара у Сарајеву ова скупштина је прогласила "Републику Српску Босну и Херцеговину".

Ове године обиљежава се јубилеј од три деценије од настанка Републике Српске, а тродневно обиљежавање Дана Српске почело је јуче полагањем вијенаца на Споменик палим борцима ВРС.

Настављено је уручивањем одликовања онима који су допринели јачању и афирмацији РС.

Према програму за данас је планиран свечани дефиле у Бањалуци, док ће на платоу испред Палате Републике бити уприличен ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

Велики концерт поводом 30 година постојања Републике Српске биће одржан у Источном Сарајеву, а Дан Републике Српске биће обиљежен у Брчко дистрикту у понедељак, 10. јануара, када ће бити положени вијенци на Споменик српским браниоцима Брчког.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:43