/ - FOTO: NOVA S
03/09/2022 u 13:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada Kosova najavila paket finansijske pomoći građanima

Porodice koje dobijaju socijalnu pomoć biće podržane udvostručavanjem iznosa podrške za mjesec dana, prenose mediji u Prištini

Vlada Kosova pripremila je novi paket ekonomske pomoći kako bi pomogla građanima da se lakše nose sa inflacijom i drugim finansijskim problemima, pa će zaposlenima u javnim preduzećima biti isplaćeno jednokratno 100 eura, javljaju agencije prenose mediji.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji za medije najavio da će od septembra javnim funkcionerima biti dodijeljeno 50 eura, dok će za radnike javnih preduzeća biti jednokratne isplata od 100 eura.

Od septembra se očekuje i subvencionisanje struje za sve koji štede. Račun će biti subvencionisan dva puta, za mjesece u kojima će građani trošiti manje nego u istim mjesecima prošle godine.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati najavio je da će svako ko u septembru potroši manje struje nego u septembru prošle godine biti subvencionisan.

-Na primjer, ako je prošle godine potrošeno 1000 kilovat sati, a ove 900, može se smatrati da je napravljena ušteda od 10 odsto. Za ovaj procenat podržaćemo subvenciju računa od 20 odsto- rekao je Murati.

Porodice koje dobijaju socijalnu pomoć biće podržane udvostručavanjem iznosa podrške za mjesec dana, prenose mediji u Prištini.

Vlada se takođe obavezala da će podržati preduzeća koja povećaju plate radnika “subvencionisanjem 50 odsto povećanja plata, maksimalno 100 eura za prva tri mjeseca”.

U novembru se očekuje i podjela 100 eura studentima, a čitav paket za suzbijanje inflacije iznosiće oko 150 miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. mart 2023 20:59