hrvatska vojska / - FOTO: SHUTTERSTOCK
25/02/2024 u 18:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojni rok u Hrvatskoj trajaće tri mjeseca, žene će moći dobrovoljno da se prijave

Hrvatska uvodi obavezno “Temeljno vojno osposobljavanje”.

Za obučavanje hrvatskih vojnika u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namjerava da uvede vlada Hrvatske odabrana su četiri velika centra za obučavanje. Vojnike će obučavati 650 vojnih instruktora, piše Jutarnji list.

Ministarstvo odbrane i Glavni štab Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata.

Ni dva mjeseca nisu prošla od dana kada je premijer Andrej Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, ali je moguć “neki kurs” do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromjesečno obavezno “Temeljno vojno osposobljavanje”.

To je službeni naziv iako će ga gotovo svi zvati obavezni vojni rok.

Prema riječima sagovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obavezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle da učestvuju dobrovoljno.

ANKETA: Čitaoci portala Dan protiv uvođenja obaveznog vojnog roka

Za sada je samo riječ o prijedlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek treba da usvoje vlada i Hrvatski sabor. Kako saznaje Jutarnji list, u vojnim krugovima smatraju da su tri mjeseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te savladavanju osnovnih vojnih vještina.

Na završetku vojnik bi trebalo da bude obučen za strijelca, odnosno da prođe osnove baratanja ličnim pješačkim naoružanjem i da bude fizički pripremljen.

Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savijesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da tromjesečna vojna obuka neće uticati na redovno pohađanje fakultetske nastave. Vojni rok je u Hrvatskoj suspendovan 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:14