Kristofer Kavoli / - SCREENSHOT/X
17/04/2024 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vrhovni komandant NATO-a poručio: Povećavamo snage u BiH, stiže i teška vojna oprema

General Kristofer Kavoli, NATO-ov vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a, svjedočio je pred američkim Kongresom.

Kavoli se u svom svjedočenju osvrnuo na snage koje su raspoređene na Kosovu i u BiH.

- Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. U procesu smo i nacije su prilično velikodušne. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi - istakao je Kavoli.

Dotaknuo se i rezervnih snaga NATO-a u u EU misiji Altea.

- Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR-a. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem - rekao je Kavoli.

Dodao je da je Francuska stavila bataljon u operativno stanje.

- Ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje.

Kavoli se dotakao etničkih tenzija u BiH, rekavši da aktivnosti Rusije na podsticanju etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj oslabiti zemlju.

- Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom - navodi Kavoli.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:51