/ - IZVOR: KOSOVO ONLINE
27/10/2023 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučević: Najveći strah Kurtija je opstanak Srba na Kosovu i Metohiji

Sve može da bude na stolu, a prije svega Zajednica srpskih opština i zaštita naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je predsjednik Aleksandar Vučić na jučerašnjim sastancima sa evropskim liderima u Briselu još jednom ponovio da kosovski premijer Aljbin Kurti ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, kao i da Srbija nikad neće prihvatiti članstvo Kosova u UN i priznati nezavisnost, prenosi RTV.

"Ništa tamo nema lijepo i lako za nas, niti ćemo čuti nešto preterano lepo i lako iz tih razgovora. Ono što je dobro, Srbija je izbjegla taj scenario da bude krivac, da bude remetilački faktor, da hoće sukobe, jer taj scenario je već pripremljen sa ciljem da se Srbija ne samo optuži, nego i kazni", rekao je Vučević za televiziju Hepi.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna da pregovara o svim predlozima koji isključuju nezavisnost Kosova i stolicu u Ujedinjenim nacijama, prenosi Kosovoonline.

"Dobro je da smo imali priliku da ponovimo da nije došlo do primjene Briselskog sporazuma već 11 godina. Naravno da smo spremni da razgovaramo o svim predlozima osim onih koji uključuju nezavisnost Kosova i stolicu u UN za Kosovo. Ne prihvatamo ni jedan vid de fakto ili de jure priznanja Kosova kao nezavisne države", istakao je Vučević.

Dodao je da o svemu može da se razgovara, i o pečatima i carinskim deklaracijama, osim o onome što vodi ka nezavisnosti Kosova.

"Sve može da bude na stolu, a prije svega Zajednica srpskih opština i zaštita naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučević.

On je poručio da ljudi u Srbiji prihvate i znaju da mudrost nije kukavičluk i da kompromis nije loš.

"Moramo da budemo racionalni, da se ne odričemo emocija prema Srbiji i Kosovu i Metohiji, da je čuvamo, ali da je mudro vodimo kroz ova vremena gdje se dešavaju razne prilike i neprilike i u svijetu i regionu. Da nas emocije motivišu, a ne limitiraju. One treba da budu stimulans, a ne da nas zaglave u živom blatu", rekao je Vučević.

Ocijenio je da Kurti neće ispuniti ono što je dogovoreno u Briselu, a zatim i u Ohridu, odnosno da je siguran da Kurti nema namjeru da formira ZSO i da će se čvrsto držati tog stava.

Prema riječima Vučevića, Kurti ne može da "svari" ništa što nosi naziv srpsko i njegov najveći strah je opstanak Srba na Kosovu, a najveća želja uspješno "puzeće etničko čišćenje".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:11