Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама / - EKONOMIA ONLINE
21/12/2021 u 09:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Тирана: Вучић се састао са Заевом и Рамом

Делегациjе три земље ће се након тога састати са представницима Атлантског савјета и потписати шест споразума

Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама састали су се данас у Тирани у оквиру регионалне иницијативе "Отворени Балкан".

9.25

Састанак је почео око 9.20 часова у предсједничкој палати, такозваној Палати Бригада.

Албански премијер Рама је дочекао Вучића и Заева који су се срдачно поздравили испред улаза у палату пред многобројним медијским екипама које ће пратити данашње састанке.

Након састанка тројице лидера биће одржан пленарни састанак делегација Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Затим ће се делегације три земље састати са представницима Атлантског савјета, након чега ће бити потписано чак шест споразума.

То су Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана ЗБ, Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбједности хране и хране за животиње на ЗБ и Споразум између Владе Србије и Савјета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбједности (АЕОС).

Такође, биће потписан Споразум између Владе Сјеверне Македоније и Савјета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбједности (АЕОС).

Шести споразум о сарадњи акредитационих тијела биће потписан на маргинама самита.

Потом ће бити одржан Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи и на крају ће тројица лидера одржати конференцију за медије.

Иначе, на састанку иницијативе Отворени Балкан обратиће се путем видео-везе и европски комесар за проширење Оливер Вархељи, као и директор ЦЕФТА Емир Ђикић и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Мајлина Брегу.

Вучић је допутовао у понедјељак увече у Албанију, гдје се у Елбасану састао са премијерима Албаније и Сјеверне Македоније на заједничкој вечери чији је домаћин био Еди Рама.

Предсједник Вучић је на Инстаграму по доласку у Албанију поручио да тројица лидера Отворени Балкан сматрају изузетном иницијативом, која је направљена "због људи који живе у сваком од наших градова, у сваком од наших села".

"Важни разговори како даље да напредујемо, да се увезујемо, да брже и јаче сарађујемо", написао је Вучић на Инстаграм профилу "buducnostsrbiјeav".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:46