Фото: Скриншот, ТВ Пинк
10/09/2021 u 11:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић-патријарх Порфирије о Јасеновцу: Србија се не стиди наших жртава, то су јунаци

Порфирије наглашава да су се они који су чинили злочине у Јасеновцу исписали из било какве историје

Предсједник Србије Србије Александар Вучић састао се са патријархом Српске православне цркве Порфиријем поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен-комплекса манастира Јасеновац, јављају Новости.рс. Састанку у просторијама Патријаршије СПЦ присуствовао је и историчар Дејан Ристић.

Након завршеног састанка предсједник и патријарх, као и владика Јован, обратили су се јавности.

Обраћање председника Вучића: 

Вучић је рекао да је Србија заједно са Републиком Српском разговарала како и на који начин да оснаже културу памћења и како да учине све да не буду заборављене Јасеновачке жртве, као и шта је то што држава може да уради да помогне српској цркви која има значајну улогу у овом процесу.

- Данас смо постигли договор и преносим потврду Додика, учествоваћемо у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште у Доњој Градини. То је велики меморијални центар у којем ћемо подсјетити да сећања на српско име и презиме - рекао је Вучић.

Како каже, разговарао је са патријархом и о јасеновачком комплексу гдје српска црква има много тога у власништву.

- Ми ћемо у нечему што мислимо да је веома важно за историју - од усташке болнице, па и других објеката, учествовати у подршци и обнављању - рекао је Вучић.

- Чули смо и од патријарха Порфирија и од Јована да у јасеновачком комплексу мора да се поправи много тога. Пружићемо и помоћ за обнову Пакрачке библиотеке - најавио је предсједник.

Додао је да ће на простору Старог сајмишта покушати да отворе павиљоне који би били најбоље мјесто за Музеј жртава геноцида, и то од априла наредне године.

- Морамо да рјешимо проблем са Старим сајмиштем. Предаћемо иницијативу да та обала Саве добије назив Јасеновачких жртава - рекао је он.

Како је додао, урадићемо све да српско име и презиме не буде затрто.

- Разговарали смо и о многим другим питањима, како да свјетској јавности покажемо шта је српски народ пролазио деценијама уназад и да се шири истина о томе. Поносан сам што Србија памти, што српски народ памти и што никада неће заборавити своје жртве. Србија се не стиди својих жртава - навео је предсједник.

Обраћање патријарха Порфирија

- Најприје морам да изразим захвалност предсједнику Србије и владици Јовану, као и директору Музеја жртава геноцида за велики труд и бригу коју показују у односу на све жртве нашег народа у 20. вijеку, а нарочито оне које су настрадале на најтежи начин, попут оних у Јасеновцу. Истакао бих рijеч светилиште, коју је употребио предсjедник, јер је то права рijеч која показује страдања нашег народа - истакао је патријарх.

- Много пута сам био на мjестима страдања, не само у Јасеновцу. Имао сам утисак да сам ушао у једну сасвим другачију зону постојања у односу на све око нас, мистичну. То показује да је то метафизички простор, да је то светилиште. Ништа боље није могло да се деси у односу на то да на том мjесту никне женски манастир - каже патријарх Порфирије.

Наглашава да су се они који су чинили злочине у Јасеновцу исписали из било какве историје.

- Они који су чинили такве злочине, као што су чињени у Јасеновцу, они су се исписали из сваког народа. И ништа боље није могло него да ту никне манастир и да то мjесто буде светилиште. Молитва јесте памћење и сjећање на прошлост, али и на будућностн, на то зашто нас је Бог створио, а створио нас је да учествујемо у свему што је њему подобно, ко у томе не учествује тај не може препознати ни себе ни друге и отуда рекама мржње присуствујемо на свим странама свијета. Памћење се не смије претворити у злопамћење, и морамо се молити да се то никада никоме и нигде не понови - нагласио је патријарх.

- Радујем се што смо сагласни о свему ономе што треба чинити у будућности и још једном се захваљујем на свему и нека нам Бог да снаге да још више и ефикасније чинимо све што је у овом кључу, јер је то један од широких и ефикасних путева да градимо добро и да градимо мир баш речима патријарха Германа "памтимо, не заборављамо, али увјек желимо да праштамо другима" - закључио је патријарх.

Обраћање владике Јована

- Највећи и најзначајнији догађај од ослобађања логора и пробоја логораша, јер Јасеновац нико никада ослободио није, најзначајније што се након тога догодило у Јасеновцу било је освећење обновљене, много мање цркве у Јасеновцу, које се десило септембра 1984. године, када је патријарх Герман са још двојицом будућих патријарха, освештао тај храм и изговорио ријечи које одређују наш однос према Јасеновцу и свему што се у њему збивало, а то је да праштати морамо, а заборављати не смијемо. Двехиљадите године је тај манастир проглашен за манастир, и велики је труд уложен од када су у манастир дошле сестре и од тада је манастир почео да живи. Ево сада, ми смо на новом прагу, огромном љубављу и помоћи Републике Србије и њене Владе први пут у историји, након 30 година, добијена је дозвола за обнављање храма - истакао је Владика Јован.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:09