/ FOTO: RTRS
01/08/2022 u 12:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vulin: Hrvatska politika prema Srbiji je mješavina nečiste savjesti i kompleksa

Ministar Vulin je dodao da "za razliku od hrvatske crkve, srpska crkva i naš narod znaju šta su prave hrišćanske vrijednosti2

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, gostujući u jutarnjem programu na televiziji Prva, poručio je da je hrvatska politika prema Srbiji mješavina nečiste savjesti i kompleksa i da za razliku od hrvatske strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je unuk jasenovačke žrtve, nikad prvi ne komentariše dešavanja u toj državi, prenose Novosti.

- Sjećate se kada je predsjednik Vučić organizovao i vodio samit sa Kinom „Pojas i put“, Hrvatska nije mogla da dođe na samit, jer nije mogla da izdrži da se to dešava u Beogradu, a ne da se dešava u Zagrebu i zbog toga je izgubila ko zna koliko milijardi investicija. I zbog toga je pokvarila odnose i sa zemljama koje su bile tu, dakle pokazala se nezrelo. Srbija to nikad ne radi. Kad ste čuli od Aleksadra Vučića da je prvi komentarisao Hrvatsku ili bilo šta što se dešava u Hrvatskoj? Predsjednik Vučić, unuk jasenovačke žrtve, djeda su mu zaklale ustaše, otac mu je čudom u majčinom stomaku jedva pobjegao, nisu stigli da dotuku porodicu Vučić, e, unuk takve jasenovačke žrtve, član porodice Vučić, jedva pretekle od kame, htio je da ode u Jasenovac. I za taj grijeh, evo već mjesec dana trpi različite napade, uvrede, ponižavanja i uspjeva da se nosi sa tim - rekao je ministar Vulin.

Upitan da prokomentariše pokušaj prekrajanja istorije u Hrvatskoj, gdje se negiraju zločini, u kojem biskupi negiraju postojanje logora, ministar Vulin je objasnio da je to politika hrvatske političke elite.

-Ne mogu da kažem da je to pokušaj. Pokušaj bi bio usamljen i izolovan incident. Ne, to je politika hrvatske političke elite, bez obzira da li su članovi komunističke partije, da li su članovi HDZ-a, da li su članovi Socijaldemokratske partije, a uvijek su ideološki ustaše. I kad su Srbi u pitanju, vazda imaju ideološki odnos ustaša prema Srbima. To nije pokušaj, to je politika, višedecenijska politika, u kojoj se  objašnjava kako je Jasenovac, na kraju krajeva, bio radni logor. A jedini dječiji logori na svijetu, Njemci nisu napravili logore za djecu, oni su napravili logore za djecu, sada pričaju o njima kao o prihvatilištima i sirotištima. Evo, neka su i bila sirotišta, nego, biskupi, ko napravi tu siročićima? Kako su postali siročići, gdje su im majke i očevi? Biskupi, hoćete da nam kažete koga ste to pokrštavali, gdje su im bili roditelji kada ste ih učili da izgovaraju „Zdravo, Marijo“? Gdje su im bili očevi i majke, ko ih pobi, ko ih pokla, gdje su im grobovi? Da je istina to što su biskupi rekli, a nije istina, nego je strašna laž, pa ko ih sačini siročićima? - objasnio je ministar unutrašnjih poslova Vulin.

Ministar Vulin je dodao da, za razliku od hrvatske crkve, srpska crkva i naš narod znaju šta su prave hrišćanske vrijednosti.

Upitan da prokomentariše da li se očekuju nove provokacije, jer se bliži komemoracija žrtvama akcije Oluja, ministar Vulin je istakao da Srbija nikad neće zaboraviti taj zločin, i podsjetio da do predsjednika Aleksandra Vučića nismo ni obilježavali taj dan.

- Kod nas je to tužan i težak dan, a najradosniji dan u istoriji moderne hrvatske države je protjerivanje 250 hiljada državljana hrvatske države, ubijanje više hiljada državljana hrvatske države, ali državljana koji su srpske nacionalnosti, a za njih ne važi nijedno pravo. Što kažu, suza moja nema roditelja. To je vazda  težak trenutak, ali da podsjetim da do predsjednika Aleksandra Vučića nismo ni obilježavali taj dan, pravili smo se, što bi rekao Boris Tadić, da je Srbija za prsa krivlja za rat. Praštali smo njihove zločine, i ne samo praštali, nego preuzimali krivicu za njihove zločine. E pa, to se više ne ponavlja, govorićemo  o stradanju svog naroda, teško nam je, tužni smo tog dana, ali nećemo zaboraviti - kazao je ministar Vulin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:08