/ - PHOTO BY NIELS BOSMAN ON UNSPLASH
14/05/2022 u 17:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Загреб: Неколико хиљада грађана на скупу против абортуса

Са скупа су послате поруке којима се тражи легалан, доступан, бесплатан и сигуран прекид трудноће

Неколико хиљада грађана учествовало је у Загребу на скупу против абортуса под слоганом "Ход за живот", преноси N1 Zagreb.

Седми такав скуп у организацији ултраконзервативе иницијативе "Ход за живот, породицу и Хрватску" одржан је само два дана након што су у Загребу хиљаде грађана протестовале у знак солидарности са трудницом Мирелом Чавајдом и другим женама којима је ускраћен законом гарантовани прекид трудноће и други облици здравствене заштите.

Учесници „Хода за живот“ под геслом „Живот је закон“ окупили су се испред зграде ХНК, одакле су централним градским улицама дошли до парка Зрињевац гдје су у говорима поручили да желе заштиту живота од зачећа до природне смрти.

Они су тражили да се законом заштити нерођено дијете, односно забрану абортуса.

Окупљени су носили хрватске заставе, балоне и мајице са логом "Хода за живот". Међу транспарентима су се истицали "Свако људско биће има право на живот" и "Заштитимо најугроженију мањину у Хрватској".

- Ходамо подстакнути љубављу према нерођеном дјетету и његовој мајци, окупљени око научне чињенице да човјеков живот почиње зачећем - рекла је једна од организаторки окупљања Андреа Дуванчић истичући да "сваки живот вриједи живљења".

На скупу је говорио гинеколог загребачке болнице Свети Дух који се позива на приговор савјести, па не обавља абортусе, као и жена која је родила иако је у 7. мјесецу установљено да дијете има болест неспојиву са животом.

Организатори се се осврнули на случај труднице Чавајде којој је одобрен прекид трудноће из медицинских разлога у 26. седмице након што је у медијима изнела своје траматично искуство из хрватских болница.

Једна од противница права на абортус рекла је да треба донијети законски оквир који ће "кристално јасно штитити" живот те бебе.

Ове године није било застава "Хода за живот" широм града. Градоначелник Загреба Томислав Томашевић из зелено-лијеве коалиције "Можемо" одлучио је да неће бити покровитељ скупа, јер се не слаже са њиховим циљевима, па је ускратио допуштење за постављање застава.

У организација више удружења за људских права у Загребу је прије два дана одржан скуп подршке Мирели Чавајди и другим женама којима је ускраћен законом гарантовани прекид трудноћи и други облици здравствене заштите.

Са скупа су послате поруке којима се тражи легалан, доступан, бесплатан и сигуран прекид трудноће.

Случај труднице Чавајде потресао је хрватску јавност и изазвао оштре критике удружења за заштиту женских права. Нјој су болнице у Загребу одбиле да обаве прекид трудноће у 26. седмици иако су доктори утврдили да плод има агресивни тумор на мозгу, те да чак и ако преживи, тешко да ће моћи нормално да живи.

Она је испричала новинарима да су је љекари увјеравали да је у Хрватској абортус послије 10. седмице трудноће противзаконит, а неки су је упутили на болнице у Словенији.

Након што је своје потресно искуство изнијела у медије, другостепена комисија одобрила је прекид трудноће из медицинских разлога, што је законом дозвољено и послије 10. недеља трудноће, али ће она тај захват морати да обави у Словенији.

У загребачкој болници, Чавајди су рекли да могу да обаве само "индуковани пријевремени порођај”.

Овај случај поново је отворио питање доступности абортуса у Хрватској, а недавна истраживања су да се око 60 одсто гинеколога у Хрватској позива на приговор савјести, а у неким мањим мјестима нема ниједног гинеколога који обавља прекид трудноће.

Хрватски прописи омогућавају љекарима да се позову на приговор савјести због етичких, вјерских или моралних назора, односно увјерења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:35