Заев и Курти / - Влада Сјеверне Македоније
16/09/2021 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједничка сједница влада Сјеверне Македоније и Косова

Потврда одличних пријатељских билатералних односа

Прву заједничку сједницу Влада Сјеверне Македоније и Косова премијери, Зоран Заев и Албин Курти оцијенили су као позитивни импулс за даљи развој и интензивирање односа и свеукупну сарадњу између ове двије земље, преноси Радио Слободна Европа

На заједничкој прес конференцији по завршетку сједнице, премијери обје земље су изразили увјерење да ће 11 договора који су потписани данас бити спроведени и допринијеће продубљавању билатералних односа.

- Данас смо имали лијеп и плодан дан. Наши резултати су у интересу грађана обје земље и вјерујем да ће у наредном периоду министри и све институције бити посвећени имплементацији задатака које смо поставили данас. Очекујем да то да импулс и развоју сарадње у многим другим сферама у будућности -  рекао је премијер Заев.

Он је додао да су у први план ставили договоре и меморандуме о инфраструктурном повезивању двије земље.

 - За Сјеверну Македонију Косово је један од најзначајнијих трговинских партнера. Размјена се одвија слободно без царина, у складу са ЦЕФТА договором и Договором о економској сарадњи. Укупна трговинска размјена у 2020. години је износила око 305 милиона долара, а за ову годину очекујемо да она буде преко 400 милиона - истакао је Заев.

Он је нагласио да је Сјеверна Македонија спремна да подијели своја искуства са Косовом из интеграције у НАТО-у, додајући да Скопље подржава дијалог између Приштине и Београда.

 - Узајамно прихватљиво рјешење ће гарантовати и учврстити мир и безбједност у нашем региону, омогучиће просперитетну будућност за све грађане и убрзаће процес интегрисања у Европску Унију -  рекао је Заев.

Косовски премијер Курти изјавио је како је убијеђен да ће спремношћу и озбиљноћу коју показују и професионализмом својих тимова, реализовати све договоре, а затим наставити да спроводе и друге споразуме који су били стопирани и да до краја њиховог мандата неће говорити о нереализованим договорима, већ само о нашим заједничким достигнућима у свакој од области у којима су били потписани договори

Македонски премијер Заев прије подне је дочекао свог косовског колегу Куртија на платоу пред зградом Владе, гдје се, уз присуство чланова обје владе, одржала церемонија са највишим војно-државним почастима.

Затим су двојица премијера имали сусрет у четири ока, а до почетка заједничке сједница министри су одржали више билатералних састанака.

На заједничкој сједници је потписано, између осталог, више договора и меморандума о инфраструктурном повезивању, о олакшању и унапрјеђењу економске сарадње и комуникације, као и меморандуми и програми који обухватају сарадњу на међуграничним пројектима са подршком ИПА програма Европске Уније, сарадња на пољу енергетике, туризма, културе и унапрјеђења заједничких иницијатива у иновацијама и технолошком развитку.

Заједничка сједница влада Сјеверне Македоније и Косова долази као потврда одличних пријатељских билатералних односа у смјеру надоградње узајамних интереса обје државе и о дијељењу заједничких опредјељења за интензивнију регионалну сарадњу, каже се у саопштењу Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:43