Сједница ХНС / - Фото Хнс.бих
21/02/2022 u 06:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Закључци ХНС уздрмали Сарајево: Хрвати би свој ентитет

Српски члан ПБиХ Милорад Додик изјавио је да не види ништа спорно у закључцима Хрватског народног сабора, и сматра да Хрвати имају право да захтијевају једнака права, као и остала два конститутивна народа у БиХ

Хрватски народни сабор (ХНС) је на сједници одржаноj протеклог викенда донио закључке у којима се наводи да ће ако се настави деконституисање хрватског народа, покренути све правне процедуре за нову територијалну организацију БиХ на начелима федерализма и демократије, којима ће бити обезбијеђена уставна равноправност сва три народа у БиХ.

Српски члан ПБиХ Милорад Додик изјавио је да не види ништа спорно у закључцима Хрватског народног сабора, и сматра да Хрвати имају право да захтијевају једнака права, као и остала два конститутивна народа у БиХ.

- Одбијање муслимана да прихвате чињеницу да БиХ није њихов ексклузивитет довела је БиХ, а посебно Федерацију БиХ, у тачку у којој се данас налазимо. Повлађивање америчке и бриселске администрације жељама муслимана дугорочно дестабилизује БиХ - рекао је Додик.

Додик је истакао да само дијалог и разговор свих у БиХ гарантује да би она могла да опстане онако како је дефинисана Уставом.

- Проблем једног народа у БиХ проблем је свих, и то је ваљда свима јасно. Игнорисање прегласавања једног народа БиХ гура у дугорочну нестабилност, и одговорност за то сносиће они који то не желе да виде и да ријеше - навео је Додик.

Странка демократске акције (СДА) оцијенила је неприхватљивим закључке ХНС усвојене на засједању у Мостару и сматра да они неће допринијети релаксирању односа у Федерацији.

Након што су објављени закључци ХНС, брзо се огласила СДА, на чијем челу је Бакир Изетбеговић, и поручили да закључци ХНС сужавају простор за разговоре о уставној реформи и измјенама изборног законодавства.

- Територијалне реорганизације и додатних етничких подјела неће бити, нити ће СДА на то икада пристати. За то не постоји никакав правни ни политички основ - навели су из СДА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:20