/ - Злостављање дјеце-фото: SHUTTERSTOCK
18/05/2021 u 19:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западни Балкан: Дјеца су у ризику од комерцијалне сексуалне експлоатације

Чак и прије пандемије ковида-19 дошло је до повећања броја случајева експлоатације у региону путем друштвених мрежа или апликација

Деца су у ризику од комерцијалне сексуалне експлоатације на Западном Балкану, закључак је новог извјештаја Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, пише Kliks.ba. То подразумијева и експлоатацију уз помоћ нових информационих технологија, укључујући стварање и дистрибуцију материјала за сексуално злостављање дјеце на интернету.

Извјештај Глобалне иницијативе “Искоришћени пред нашим очима” показује да су ограничени свијест и капацитети друштва и институција на Западном Балкану, тако да одговарајуће одговоре на комерцијалну сексуалну експлоатацију дјеце.

"Искориштени пред нашим очима: Процјена комерцијалног сексуалног искориштавања деце и одговора за заштиту дјеце на Западном Балкану”, први је извјештај ове врсте који се фокусира на поменути проблем у региону.

Иако извјештај расвјетљава овај скривени проблем, истовремено истиче да “недостатак ажурних и разврстаних података, као и тенденцију да се случајеви сексуалне експлоатације не пријављују, вјероватно чини податке и бројеве изнијете у извјештају значајно мањим од праве вриједности”, кажеЛивиа Wагнер, једна од ауторки извјештаја.

Чак и прије пандемије ковида-19 дошло је до повећања броја случајева експлоатације у региону путем друштвених мрежа или апликација за комуницирање.

- Експлоатација путем нових информационих технологија често слиједи сличан циклус као и у обичном животу, почевши од успостављања односа повјерења преко секстирања до изнуђивања и/или сексуалног злостављања уживо и дијељења материјала гдје су дјеца сексуално злостављана - објашњава Тхи Хоанг, једна од ауторки извештаја.

У извјештају се закључује да садашње слабости система заштите дјеце, ограничени институционални капацитет, недостатак специјализације, ангажовања цивилног друштва и ниска свијест о проблему у приватном сектору чини Западни Балкан рањивим на комерцијалну сексуалну експлоатацију дјеце.

- Иако су национални правни оквири генерално у складу са међународним стандардима, не постоји ефикасан приступ заинтересованих страна да се феномен ријеши на холистички начин - подвлачи Кристина Амерхаусер, једна од ауторки извештаја.

- На располагању нема довољно ресурса за сузбијање и смањење рањивости дјеце на сексуално искориштавање на адекватан начин у цијелом региону - истиче Амерхаусер.

- Очигледна је потреба за већим разумијевањем људи и бољим институционалним капацитетима у региону за суочавање са проблемом експлоатације дјеце - наглашаваРугерро Сцатурро, један од аутора извјештаја.

- То подразумијева конкретне националне акције, али и заједнички регионални приступ заснован на размјени добрих пракси и информација. Органима за спровођење закона су потребне вјештине и алати како би омели ову дигиталну опасност - закључује аутор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:57