- РТРС, илустрација / - РТРС, илустрација
14/05/2021 u 13:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западни Балкан: Тржиште кријумчарења миграната вриједи најмање 50 милиона еура

Постоје случајеви уласка миграната у Србију са Косова, посебно сјеверног Косова, и из Црне Горе преко општина Тутин, Ђерекаре и Пљевља

Тржиште кријумчарења миграната на Западном Балкану вриједи најмање 50 милиона еура годишње, покзао је нови извјештај Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала. Према истраживању, постоје случајеви уласка миграната у Србију са Косова, посебно сјеверног Косова, и из Црне Горе преко општина Тутин, Ђерекаре и Пљевља.

Извјештај "Актуелне цијене: Анализа токова људи, дроге и новца на Западном Балкану" показао је да је, иако су зараде знатно мање него у јеку хуманитарне кризе 2015, тржиште за кријумчарење миграната кроз регион још велико, упркос напорима да се затвори Балканска рута, саопштила је Глобална иницијатива.

У извјештају се констатује да пандемија ковид-19 изгледа није значајно омела недозвољене токове и пружају детаљне информације о цијенама и рутама кријумчарења миграната и дроге у региону. 

Србија важно одредиште

Србија је у извештају Глобалне иницијативе означена као важно одредиште за азиланте и мигранте, јер се граничи са четири земље ЕУ - Хрватском, Мађарском, Румунијом и Бугарском.

Саопштено је да је, према подацима Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР), 2019. године у Србију ушло 30.216 миграната - готово двоструко више него 2018. и да је министар унутрашњих послова Србије указао да је у 2020. више од 8.500 миграната заустављено при покушају илегалног преласка српске границе.

Примјећено је и да већина тражилаца азила и миграната који покушавају да уђу у Србију долазе са подручја Северне Македоније - прелазећи границу у близини градова Прешево и Трговиште на југу Србије.

Трендови улазака миграната: Пљевља

-Породице се обично упућују према прихватним центрима у Врању, Прешеву и Бујановцу, док самци често настављају путовање ка Београду. Такође постоје случајеви уласка миграната у Србију са Косова, посебно сјеверног Косова, и из Црне Горе преко општина Тутин, Ђерекаре и Пљевља. Такође, мигранти из Србије у Бугарску прелазе у близини градова Босилеград, Сурдулица, Димитровград и Зајеча-наглашено је у извјештају.

Три прваца

По уласку у Србију, прецизирано је даље у извјештају, мигранти се кријумчаре у три могућа правца - сјеверно према граници са Мађарском, западно према Босни и Херцеговини (преко ријека Саве или Дрине у Републику Српску) или сјеверозападно до Хрватске - нарочито преко градова Шид или Сомбор.

Извјештај закључује да "токови људи, дроге и новца кроз Западни Балкан нису праве линије попут вектора на мапи већ се крећу... различитим путевима у зависности од препрека и прилика", рекао је један од аутора Волтер Кемп.

Же.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:13