/ FOTO: FRONTEX
19/10/2022 u 10:30 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapadnobalkanska ruta najaktivnija: 19.160 nelegalnih prelazaka tokom septembra

Odgovarajući na veliki migracioni pritisak, Fronteks ima više od 2.360 stalnih oficira i osoblja na različitim delovima spoljne granice EU, kao iu Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Moldaviji

U prvih devet mjeseci ove godine na vanjskim granicama Evropske unije, prema preliminarnim proračunima, otkriveno je blizu 228.240 neregularnih ulazaka. Ovo predstavlja povećanje od 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine i najveći je ukupni zabilježeni iznos za prva tri kvartala godine od 2016. Zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivnija migraciona ruta u EU sa 19.160 prelazaka otkrivenih u septembru, dvostruko više nego prije godinu dana.

U septembru su zemlje članice EU zabilježile oko 33.380 neregularnih prelazaka, 25 posto više nego u istom mjesecu 2021.

image
FOTO: FRONTEX

- Veliki broj ilegalnih prelazaka granice može se pripisati ponovljenim pokušajima prelaska migranata koji su već prisutni na Zapadnom Balkanu.Pritisak je i dalje visok na srednjomediteranskoj ruti sa svakodnevnim dolascima koji opterećuju prijemne kapacitete u Italiji. Frontex podržava italijanske vlasti sa službenicima za registraciju i identifikaciju dolazaka. U septembru je na ovoj ruti registrovano oko 7.200 neregularnih prelazaka, nešto više (5 odsto) nego 2021- rečeno je iz FRONTEX-a.

Zapadnobalkanska ruta i dalje najaktivnija u EU: 15.900 prelazaka migranata u avgustu

Ljudi koji bježe iz Ukrajine i ulaze u EU preko graničnih prijelaza ne spadaju u broj otkrivenih ilegalnih ulazaka.

- Prema posljednjim podacima Frontexa, više od 11 miliona ukrajinskih državljana ušlo je u EU iz Ukrajine od početka rata. Istovremeno, značajan broj ukrajinskih državljana vratio se u svoju zemlju. Odgovarajući na veliki migracioni pritisak, Fronteks ima više od 2.360 stalnih oficira i osoblja na različitim delovima spoljne granice EU, kao iu Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Moldaviji. Ukupno, više od 2.300 stalnih oficira i osoblja Frontexa učestvuje u različitim operativnim aktivnostima- pojašnjeno je iz Fronteksa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:34