ОРУЖЈЕ, ИЛУСТРАЦИЈА / - FOTO: UNSPLASH
07/06/2022 u 09:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заратили Балкански кланови у Колумбији: Сукоб до смрти због кокаина?

Према подацима добијеним из полиције и међународних агенција за борбу против наркотика, не ради се о једној организацији са Балкана, већ о скупу криминалних група, међусобно непријатељских

Колумбијске власти откриле су операције три балканска картела у овој земљи. У питању су криминалне групе које предводе Дарко Шарић, Милета Миљанић и Дејан Стојановић Кека и које међусобно ратују, 

Џепови корумпираних службеника који раде на колумбијским пристаништима и аеродромима пуне се новчаницама које плаћају гангстери с Балкана, чији послови у Колумбији расту заједно с кокаином који преплављује Европу, наводи се у тексту објављеном на порталу "Elcolombiano".

Према подацима добијеним из полиције и међународних агенција за борбу против наркотика, не ради се о једној организацији са Балкана, већ о скупу криминалних група, међусобно непријатељских.

- Кланови су састављени од трговаца дрогом и бивших војника с простора бивше Југославије. Зато их и зову југомафијом. У Колумбији су откривене операције три картела: групе Шарић, групе "Америка" и Кекине групе - пише "Elcolombiano".

Извори овог портала из полиције објашњавају да су балкански картели у Колумбији почели да дјелују "стидљиво" у првој деценији 21. вијека, готово вазда у сарадњи с италијанским трговцима дрогом.

- У последњих пет година они су ојачали и сада шаљу своје делегате да директно преговарају о производњи, транспорту и отпреми кокаина. Они купују од дисидената Фаријана, ЕЛН-а, Клана дел Голфо, "Ла Официна", Управног одбора за трговину дрогом и независних мрежа - наводи портал.

Криминалци који долазе у Колумбију углавном су из Србије, Албаније, Хрватске или Босне, а насељавају се у престоницама као што су Медељин, Богота, Кали, Баранкиља и Картагена. Представљају се као инвеститори, а заправо координирају послове с наркотицима.

- Да би извукли дрогу, радије изнајмљују чартер летове на аеродромима у престоницама или је камуфлирају у контејнере који напуштају луке Санта Марта, Баранкиља и Картагена - рекао је полицијски агент за борбу против наркотика за овај лист.

Један од тих "инвеститора", који се јавно представљао као наследник ланца хотела у Холандији, био је и Црногорац Иван Армуш, који је ухапшен априла 2021. у Картагени, након што је на његовој једрилици откривено пола тоне кокаина!

Изрешетан у аутомобилу

Колумбијски медији подсећају на још нека убиства балканских криминалаца за које се сумња да су страдали у међусобном рату.

Босанац Миро Ризвановић, звани Рус, убијен је 8. октобра 2018. године, у аутомобилу на периферији Переире. Ризвановић је сарађивао с кланом Дел Голфо. Имао је дјевојку која је радила за колумбијску полицију.

Шарићев клан

- Вођа је Дарко Шарић, који је према подацима колумбијске полиције од 2009. склопио савезе са картелом "Лос Растрохос", а потом и с кланом Дел Голфо. Зову га балканским Паблом Ескобаром, не само због његове способности да прода тоне дроге, већ и због мреже корупције.Шарић је други пут ухапшен 13. априла у Београду, у акцији у којој су пали и његов адвокат и десетак сарадника, међу којима има и полицајаца.

Отрован

У марту 2019. године у Медељину је умро Србин Владимир Видаковић. Вјерује се да су га убице отровале. У делиријуму, он је отрчао на бензинску пумпу и покушао да попије бензин како би повратио отров. Одведен је у болницу, гдје је убрзо преминуо.

-Ко стоји иза смрти балканских дилера дроге? Власти и даље немају све одговоре, истина је да улазак на конкурентно колумбијско тржиште кокаина има своју цијену- пише "Елцоломбиано", преноси Ало.

Група Америка

- На челу овог клана је Милета Миљанић који је ухапшен у фебруару 2021. године у Њујорку, када је ФБИ упао у његов  дом.

Његов план да прошири мреже трговине дрогом повезан је с милионима расељених људи током рата на простору бивше Југославије. „Група Америка је регрутовала многе од ових прогнаника, обезбеђујући контакте у десетинама земљама, укључујуц́и Колумбију, наводи "Elcolombiano".

Кекина група

Клан је добио име по свом оснивачу Дејану Стојановићу Кеки са Новог Београда. Према подацима колумбијске полиције, овај клан је "најмлађи". Као припадници ове криминалне групе евидентирани су Дејан Станимировић Маркос и Саша Спасић, обојица убијени 2020. године.

Први је 31. марта те године погинуо у Гвамалу, у бизарном инциденту којем је претходио "руски рулет" са његовим домаћином Хосеом Ривером Мендозом, бившим шефом једне паравојне јединице. Четири мјесеца касније, Спасић је убијен у једном бару у Гвајакилу у Еквадору.

Експанзија украјинске мафије због рата

Марија Велез де Берлинер, саветница у Пентагону и професор на Универзитету Џорџ Вашингтон, рекла је за „Elcolombiano“ да поред Шарићевог клана, Кекине групе и групе "Америка" "морамо бити опрезни са експанзијом украјинске мафије".

Један од главних нарко-босова је Семјон Могилевич, за којег америчка влада нуди награду од пет милиона долара.

Након рата у Украјини све је више избјеглица из ове земље које покушавају да добију азил у САД, а нарко-кланови користе њихову тешку ситуацију и спремни су да им одмах обезбједе "запослење".

(Kurir.rs/Alo)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:16