/ Фото: Твитер
26/07/2021 u 19:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

РС бојкотује институције БиХ због Инцка: Његови закони су неприхватњиви

Одбацујемо наметнуте одлуке високог представника, поручено након састанка

Представници Републике Српске од сјутра не учествују у раду институција БиХ, саопштено је данас на састанку лидера странака из Републике Српске, који је одржан поводом закона који је донио Валентин Инцко о забрани негирања геноцида. 

- Овај састанак је последица веома сложене ситуације после Инцкове одлуке и доношења закона о забрани негирања геноцида. Данас смо имали састанак свих лидера странака у РС, имали смо веома конструктивну расправу и дошли смо до закључака - рекао је предсједник Скупштине РС Недељко Чубриловић.

Он је навео закључке који су донети на састанку, преноси Н1. 

- Ми, представници из РС, одбацујемо наметнуте одлуке високог представника и сматрамо их неприхватљивим. Не постоје услови за рад у заједничким институцијама, Предсједништву и Већу министара. Одбацујемо свако наметање на нивоу БиХ и одбацујемо сваку сарадњу са високим представником- додао је он. 

Предјседници странака из РС су се договорили да ће у процедуру бити упућена два закона као реакција на Инцков закон, а ријеч је о кривичним законима.

- Од сјутра српски представници неће учествовати у раду и неће доносити одлуке. Ја вјерујем да ће постојати политичке зрелости да покуша да се ријеши овако осјетљиво питање у наредном периоду - рекао је посланик ПДП Бранислав Бореновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:39