Ilustracija / - ZAPLIJENJEN KOKAIN, ILUSTRACIJA
15/11/2022 u 22:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog krađe kokaina u Zagrebu mjere bezbjednosti podignute na viši nivo

Istražuje se da li je nestali kokain do magacina u Zagrebu stigao u brodskim kontejnerima ili u više manjih pošiljki kopnenim putem

Policija je stavila pod mjere nadzora ljude iz okruženja Filipa Koraća, bjegunca od smrtne kazne koju se mu u podzemlju raspisali "kavčani", prenosi Kurir.rs.

Šokantno otkriće da je u Zagrebu nestalo 200 kilograma kokaina "kavačkog klana" upravo je procurilo do medija. U Hrvatskoj su bezbjednosne mjere dignute na najviši nivo jer nije malo onih koji su se sjetili nestanka iste količine ove droge u Valensiji 2014, kada je buknuo krvavi obračun balkanskih mafijaša, koji traje već godinama širom Evrope.

Ko je balkanskom narkokartelu ukrao 200 kg kokaina iz skladišta u Zagrebu?

Hrvatska policija je operativnim radom otkrila da je ova krađa ili otimačina povezana sa nekoliko obračuna u toj zemlji. Utvrđeno je da je droga nestala prije nekoliko mjeseci i da se u međuvremenu od Zagreba do Jadranskog mora pojavilo nekoliko malih grupa "kavačkih" osvetnika.

- Kokain se nalazio u jednom skladištu na širem području hrvatske prestonice, a droga je bila u tajnom tranzitu, odnosno s istoka je skrivena ušla u Hrvatsku, te je bila namjenjena za tržište zemalja zapadne Evrope - ekskluzivno je prenio Jutarnji list.

Kako se dalje navodi, krađa kokaina velike vrednosti rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narko-klana, koji je u Hrvatsku poslao svoje ljude da utvrde ko je drogu ukrao, kao i da pokušaju da je povrate i "kazne" krivce.

Nezvanično se saznaje da je pod posebne mjere nadzora stavljen Filip Korać jer postoje indicije da je neko iz njegovog hrvatskog kruga uključen u nestanak droge.

- U razmijeni podataka bezbjednosnih službi regiona isplivalo je i njegovo ime jer se duže vrijeme krije od "kavačkog klana" baš u Hrvatskoj. Poznato je da je na meti Radoja Zvicera i bande Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su mu na najmonstruoznije načine slali otvorene pretnje. Uzrok sukoba su, prije svega, poslovi oko droge, u koje je Korać bio upleten sa "škaljarcima" i "zemuncima" Luke Bojovića -piše Republika.

On dodaje da se doskora Korać savršeno skrivao u Hrvatskoj. Sve dok nije uhvaćen s lažnim dokumentima. Luke u Hrvatskoj su takođe pod mjerama bezbjednjaka. Istražuje se da li je nestali kokain do magacina u Zagrebu stigao u brodskim kontejnerima ili u više manjih pošiljki kopnenim putem. Oba načina šverca, naime, koristi "kavački klan".

Korać je, naime, ljetos osuđen pred Opštinskim sudom u Zagrebu zbog falsifikovanja hrvatskog pasoša. Izrečena mu je uslovna kazna zatvora od godinu dana, s rokom provjere od pet godina, kao i novčana globa. Kako su tada preneli hrvatski mediji, iznoseći odbranu pred sudom, Korać je priznao da je imao i koristio falsifikovani hrvatski pasoš. Tvrdio je da ga je koristio jer se bojao za život, te da mu je prećeno ubistvom.

- On se tamo dobro povezao s hrvatskim ogrankom "škaljarskog klana", koji će svaku priliku iskoristiti da se "kavčanima", između ostalog, osveti za ubistvo vođe Jovana Vukotića u Istanbulu. Ne treba, takođe, zaboraviti ni da je u ovom slučaju riječ o nestanku droge vrijedne na ulici nekoliko stotina miliona eura - objašnjava izvor.

On podsjeća da je između ove dve grupe mafijaša tikva pukla posle nestanka takođe 200 kila kokaina u Valensiji. Od tada do danas pobijeno je skoro 60 ljudi na obe strane.

Kurir.rs/Republika

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:49