Protest u Skoplju zbog Makronovog plana / SKRINŠAT
12/07/2022 u 21:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog protesta u Skoplju, Bugarska uputila protestnu notu Sjevernoj Makedoniji

Zabrinjavajuće je da neprijateljski postupci eskaliraju u trenutku kada Sofija i Skoplje traže put dijaloga i pronalaženja rješenja u interesu evropske integracije Sjeverne Makedonije i regiona.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da je poslalo verbalnu protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije zbog "niza antibugarskih aktivnosti i retorike u posljednjih nekoliko dana".

Iz tog resora su, kako prenosi agencija BTA, kazali da je protestnom notom izražena duboka zabrinutost zbog nedavnih događaja i antievropskog narativa protiv održavanja dobrosusjedskih odnosa između dvije zemalja.

Zvanično je ocijenjeno da je zabrinjavajuće da neprijateljski postupci eskaliraju u trenutku kada Sofija i Skoplje aktivno traže put konstruktivnog dijaloga i pronalaženja trajnih, obostrano prihvatljivih rješenja u interesu evropske integracije Sjeverne Makedonije i regiona.

"Vjerujemo da će takve akcije postati dio prošlosti i da će naše dvije zemlje uspjeti da okrenu novu stranicu u svojim odnosima, zasnovanim na uzajamnom poštovanju i istinskom prijateljstvu", navodi se u saopštenju.

Građani Skoplja minule sedmice protestovali su svake večeri zbog bugarskog veta koje je blokiralo evro-integracije Makedonije i dobijanje statusa kandidata za prijem u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:34