Photo by Loan on Unsplash-ilustracija
13/06/2021 u 19:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због птичијег грипа уклоњена живина на 10 фарми на Косову

Према СЗО, грип Х5Н8 је подтип вируса грипа А (иначе званог птичији грип), који је веома смртоносан за дивље птице и живину. Х5Н8 обично не заражава људе

Прије више недеља потврђено је присуство птичијег грипа Х5Н8 на Косову. Агенција за храну и ветерину саопштила је да су тестирани узорци у лабораторији за храну и ветерину открили присуство птичијег грипа вируса типа А, подтипови Х5 и Н8 (птичији грип Х5Н8), јавља Kossev Portal.

Услед тога, до сада је уништено око 10 фарми. То је рекао портпарол АХВ, Лјамир Тачи, у изјави за Телграфи.

-До сада је уништено око 10 фарми, углавном фарми домаћинстава на којима је, након узимања узорака, утврђен позитиван тест на птичији грип Х5Н8- рекао је Тачи.

Тачи је указао на то да су случајеви птичијег грипа потврђени у већини косовских општина, укључујући Призрен, Ораховац, Србицу, Митровицу, Малишево и неколико других општина.

Додао је да су инспеткори на терену и да проналазе фарме са инфицираном живином на којима се обављају све услуге, укључујући одлагање мртвих птица, а да су присутни на фарми под надзором службених ветеринара, уз поштовање биосигурносних мјера.

Према СЗО, грип Х5Н8 је подтип вируса грипа А (иначе званог птичији грип), који је веома смртоносан за дивље птице и живину. Х5Н8 обично не заражава људе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:39