/ - UNSPLASH: CAMILO JIMENEZ
10/08/2023 u 07:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žena iz Sjeverne Makedonije umrla nakon ujeda krpelja

Hemoragijska groznica uključuje bolove u mišićima, vrtoglavicu, osjetljivost na svjetlo i glavobolju. Ovo može da vodi do otkazivanja organa i unutrašnjeg krvarenja, a može izazvati i krvarenje iz očiju

Velika Britanija izdala je upozorenje svojim građanima da pripaze gdje putuju jer je jedna žena preminula od bolesti od koje krvare oči. Pacijentica (27) se zarazila kongo-krimskom hemoragijskom groznicom u Sjevernoj Makedoniji. Bolest šire krpelji, navodi "Mirror".

Naime, dvadesetsedmogodišnja žena iz Sjeverne Makedonije je umrla od krimsko-kongoanske hemoragijske groznice nakon što ju je ujeo krpelj, prenosi Avaz.

Ona je, kako se navodi, poslije ujeda sama odstranila krpelja, a tek nakon pojave simptoma, nekoliko dana nakon ujeda, prvo je bila hospitalizirana u Štipu, a zatim u Skoplju.

Kod 27-godišnjakinje je došlo do razvijanja simptoma sličnih gripi, koji su potom eskalirali. Preminula je 27. jula.

Vlasti Sjeverne Makedonije su ušle u trag kontaktima pacijentice, poznato je da ih ima 67. Bolest se prenosi među ljudima putem krvi i tjelesnih tečnosti, prenosi Telegraf.rs.

Krimsko-kongoanska hemoragijska groznica ubija do 40 posto inficiranih, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Hemoragijska groznica uključuje bolove u mišićima, vrtoglavicu, osjetljivost na svjetlo i glavobolju. Ovo može da vodi do otkazivanja organa i unutrašnjeg krvarenja, a može izazvati i krvarenje iz očiju.

Ova bolest se prvi put pojavila na Krimu 1944. godine, a sada je endemska u Africi, na Balkanu, Bliskom istoku i u nekim zemljama Azije.

Eksperti vjeruju da bi mogla da se širi van svojih uobičajenih teritorija i da se približava Velikoj Britaniji, kao rezultat promjene klime. Sedam slučajeva je zabilježeno u Španiji, uključujući tri smrtna slučaja, od 2016. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:11