Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash, ilustracija
07/09/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жена у БиХ оптужена за финансирање Исламске државе

Истрагом је утврђено да је од 2013. до 2018. преко банковних рачуна уплаћивала и лично носила новац у Сирију супругу Мурадифу Хамзабеговићу који је тим средствима плаћао припаднике ИС

Тужилаштво у Босни и Херцеговини оптужило је једну жену да је са 230 хиљада конвертибилних марака (око 115.000 евра) финансирала Исламску државу, као и да је новац лично носила борцима пореклом из БиХ у Сирију, јавља N1.

Сена Хамзабеговић (61) обезбједила је најмање толику своту за финансирање држављана БиХ који су отишли у Сирију и у Ирак да се боре у редовима исламистичких терориста, саопштило је тужилаштво а преноси Хина.

Истрагом је утврђено да је од 2013. до 2018. преко банковних рачуна уплаћивала и лично носила новац у Сирију супругу Мурадифу Хамзабеговићу који је тим средствима плаћао припаднике ИС  из БиХ и тамо им куповао оружје.

У питању су особе које су се бориле за организације Јабхет ал Нусра и Фронта Ал Нусрах, повезане с Исламском државом. Оне су суделовале у оружаним терористичким акцијама, нападима на становништво, убиствима и незаконитим хапшењима.

Хамзабеговић, која уз босанскохерцеговачко има и држављанство Швајцарске, ухапшена је у мају на аеродрому у Тузли и од тада је у притвору. Њен је  супруг тада био у Сирији у коју је побјегао 2013. године, када је у БиХ осуђен на шест година затвора због кријумчарења људи. Против њега је у Хрватској 2017. подигнута оптужница за исто дјело.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:47