/ -FOTO: ILUSTRACIJA
19/06/2022 u 09:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žetva u Srbiji počinje za desetak dana: Pšenice ima za cio Balkan

Ako vam kažem da ćemo imati do 3,2 miliona tona sa prelaznim zalihama, imaćemo za dvije i po Srbije sledeće godine pšenice, ali moramo biti budni, kazao je ministar Nedimović

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će žetva pšenice početi za desetak dana i da očekuje rod od tri miliona tona.

Prema njegovim riječima, to je dvostruko više nego što Srbiji treba, ali je dodao da će mjere kontrole izvoza ostati na snazi.

- Mi proizvedemo dva, dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali šta sad treba da zbog velike tražnje za izvozom ostanemo bez pšenice i brašna u Srbiji. To bi bila katastrofa. Naša proizvodnja je dovoljna za cio Balkan. Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona za sve što joj je neophodno. Ako vam kažem da ćemo imati do 3,2 miliona tona sa prelaznim zalihama, imaćemo za dvije i po Srbije sledeće godine pšenice, ali moramo biti budni- rekao je Nedimović za RTS.

Ministar je naveo da su troškovi proizvodnje pšenice ove godine povećani za 60 do 70 procenata, ali i da je zarada znatno veća.

- Na produktnoj berzi u Novom Sadu je u petak kilogram pšenice koštao 38 dinara, a prošle godine je cijena u žetvi bila 21 dinar. Na prinos od pet tona po hektaru, a biće i viši naročito u Vojvodini, profit neće biti manji od 800 eura, a to je skoro dva puta više nego prošle godine. To je profit kod onih koji imaju svoju zemlju, a ako se uzima u zakup, onda taj profit pada- zaključio je Nedimović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. februar 2024 19:48