ЕМАНУЕЛЕ ЖИОФРЕ / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
17/01/2022 u 23:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жиофре о референдуму у Србији: ЕУ би вољела да је излазност била већа, али то не утиче на резултат

Упита да ли је Брисел могао да учини нешто више од молбе косовским властима да се Србима на Косову и Метохији омогући изјашњавање на референдуму, он је рекао да је Приштина била јавно позвана да спроведе гласање

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да ЕУ види усвајање уставних амандмана на референдуму у Србији као позитиван резултат у јачању независности правосуђа.

Жиофре је за РТС рекао да је за ЕУ "добра вијест што су грађани изашли на биралишта и подржали реформе“.

Навео је и да би ЕУ вољела да је излазност била већа, али је додао да –то (проценат излазности) не утиче на резултат референдума“.

– Свакако да су реформе добре ако проистичу из консензуса, али је резултат од јуче веома јасан. Поздрављамо што је овај корак направљен  - рекао је Жиофре. 

Упитан да ли ће Брисел пратити доношење бројних закона како би се промјене спровеле у пракси, он је одговорио да су закони приоритет "јер постигнуто мора да се примјени".

– Поздрављамо намеру владе да Венецијанска комисија остане укључена у примјену. А ЕУ ће помно да прати, али и да подржи финансијски и технички имплементацију–, рекао је он.

Напоменуо је да "овде није ријеч само о прикључивању Србије Унији, већ и о владавини права".

– Знамо да је то важан услов за чланство у ЕУ – рекао је он и нагласио да Србија мора да ради на реформама, борби протв корупције и организованог криминала, медијској стратегији и слободама, и на већој сигурности новинара.

Жиофре је констатовао да су поједине партије које подржавају европске интеграције биле против реформи.

– Нема консензуса на српској политичкој сцени по овом питању и то је разумљиво. Оно што је важно јесте да је на крају дана већина изашлих бирача заокружила да – рекао је он.

Упитан да ли је Брисел могао да учини нешто више од молбе косовским властима да се Србима на Косову и Метохији омогући изјашњавање на референдуму, он је рекао да је Приштина била јавно позвана да спроведе гласање.

 –Позвали смо Приштину да спроведе исте процедуре као претходних година, да дозволи ОЕБС-у да броји гласове и транспортује гласачке листиће до бирача... Жао нам је што на крају нисмо могли да нађемо начин да понове исте процедуре као раније – рекао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:04