Зоран Заев / - интернет
19/11/2021 u 22:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зоран Заев у уторак напушта чело партије

Заев је то најавио након састанка са предсједником мање опзиционе албанске партије Алтернативе Афримом Гашијем, на којем су разоварали о могућем уласку те странке парламентарну већину, али никакав договор ниије постигнут

Премијер Сјеверне Македоније и лидер СДСМ Зорана Заев најавио је вечерас да ће у уторак озваничити повлачење са чела највеће партије владајуће коалиције, на којем је од 2013. године.

Заев је то најавио након састанка са предсједником мање опзиционе албанске партије Алтернативе Афримом Гашијем, на којем су разоварали о могућем уласку те странке парламентарну већину, али никакав договор није постигнут.

Лидер СДСМ је рекао да ће затражити од органа и тијела те партије да сазову Извршни и Централни одбор за уторак да може да се констатује његова оставка на мјесто предсједника партије и да одмах почне поступак за избор новог предсједника СДСМ.

Заев је рекао да би нови предсједник СДСМ требало да буде и будући мандатар за састав владе Сјеверне Македоније и истакао да остаје при јавној објави и и да ће оставку на мјесто премијера депоновати чим буде осигурана парламентарна већина.

 - Ријеч је ријеч и радоваћу се да овако нешто дочекам и од других политичара. Ако се успије у предстојећем периоду, а вјерујем да може, да СДСМ има изабраног предсједника, који би требало да буде будући мандатар, односно да предложи владу. Кад имате новог мандатара, треба да имате и нову владу, а не реконструисану - рекао је Заев.

Према његовим ријечима, ако се поступа по Уставу, у случају да сада озваничи оставку на мјесто премијера, до 14. децембра не може да се стигне да се изабере нови мандатар и нова влада, па је логично да СДСМ искористи овај период да изабере свог предсједника.

Лидери СДСМ и Алтернативе, Заев и Гаши, су након данашњег првог састанка најавили да ће разговори о евентуалној сарадњи двије странке бити настављени, а Гаши је рекао да очекује да насљедник Заева у странци продужи разговоре, као и да је за њега прихватљив нов мандатар и комплетно нова влада.

Заев је 31. октобра објавио да подноси оставке на обје функције због пораза на локалним изборима, али су органи његове партије 9. новембра одлучили да одложи подношење оставки на обје функције на неодређено вријеме да би се стабилизовала партија, земља наставила европски пут и да не буде пропуштена могућност да у децембру започну преговори са ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:00