NATO ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/07/2023 u 22:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvizdić: NATO da rasporedi trupe u distriktu Brčko i onemogući projekat secesije RS

Prema njegovim riječima, na taj način bi „uspješno bila otklonjena jedna od najvećih opasnosti sa kojom se suočava BiH“

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) pozvao je članice NATO-a da rasporede svoje vojnike na teritoriji Brčko distrikta kako bi onemogućuli projekat secesije Republike Srpske, prenosi Danas.rs.

-Imajući u vidu da će se na Samitu NATO-a u Viljnusu razgovarati i o situaciji u BiH i Zapadnom Balkanu, pozivam članice NATO saveza, prijatelje cjelovite, suverene, multietničke, antifašističke, evropske i demokratske BiH, da na bazi Aneksa 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma i Statuta Brčko distrikta, rasporede NATO vojnike na teritoriju distrikta Brčko- napisao je Zvizdić na svom Fejsbuk nalogu.

Aneks 1A Dejtonskog sporazuma se odnosi na vojni aspekt mirovnog sporazuma, koji definiše mogućnost raspoređivanja vojnika NATO na teritoriji BiH radi očuvanja mira u zemlji.

Zvizdić smatra da da bi takvom odlukom „preventivno bio zaustavljen, a onda i trajno onemogućen projekat secesije Republike Srpske“, koji je pokrenut posljednjim odlukama Narodne skupštine RS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

Prema njegovim riječima, na taj način bi „uspješno bila otklonjena jedna od najvećih opasnosti sa kojom se suočava BiH“, dodavši da ogromna većina građana u BH želi mir, stabičnost i napredak, zbog čega bi pozdravila takvu odluku NATO.

Iz te većine Zvizdić je izuzeo vladajuću koaliiciju u RS, koja, kako je ocijenio, „negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločince i koji RS žele pretvoriti u ispostavu ruskih interesa u Evropi i na Zapadnom Balkanu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 04:24