FOTO: INTERNET
08/09/2021 u 20:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: Талибани морају да заслуже легитимитет

Блинкен и Мас су у Рамштајну заједно били домаћини виртуелног састанка министара 20 земаља, НАТО и Европске уније о кризи у Авганистану

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је талибанима да ће нова привремена влада коју су поставили морати да заради "сваки легитимитет, сваку подршку", јављају агенције преносе медији.

Блинкен је то рекао послије сусрета са њемачким министром спољних послова Хајком Масом у америчкој ваздушној бази Рамштајн у Нјемачкој.

Блинкен и Мас су у Рамштајну заједно били домаћини виртуелног састанка министара 20 земаља, НАТО и Европске уније о кризи у Авганистану.

Блинкен је рекао да ће однос према влади и талибанима зависти од њихових поступака.

Талибани су у уторак саопштили састав нове владе, а министарске позиције добиле су личности које су се у протеклих 20 година истицале у борби против САД и њихових савезника.

Мас је раније, прије сусрета са Блинкеном, изјавио да „најава прелазне владе без учествовања других група и јучерашње насиље над женама демонстрантима и новинарима у Кабул не уливају оптимизам“.

Талибани су се вратили на власт 20 година пошто их је коалиција предвођена САД свргнула. Међународна заједница од њих очекује неку промјену у владавини у односу на прије 20 година, а они су се обавезали да ће поштовати права жена, чега није било када су претходно били на власти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 03:14