/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
10/01/2022 u 10:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте у првој седмици ове године порасле више од пет одсто

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је 5,2 одсто на 81,75 долара, док је у Њујорку барел поскупио 5,1 одсто на 78,9 долара

Цијене нафте порасле су у првој седмици ове године више од пет одсто, због немира у Казахстану и поремећаја у производњи у Либији, па су вијести о ширењу омикрона биле у другом плану.

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је 5,2 одсто на 81,75 долара, док је у Њујорку барел поскупио 5,1 одсто на 78,9 долара.

Након што су у прошлој години порасле више од 50 одсто, у првој овогодишњој седмици цијене нафте су додатно значајно порасле, што је, између осталог, посљедица немира у Казахстану, чланици Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ).

Протест су почели у нафтом богатим регијама на западу Казахстана, након што су почетком ове године у тој земљи значајно порасле цијене горива.

У немирима су убијене десетине људи, хиљаде су у притвору, а јавне зграде су девастиране због чега је предсједник Кассyм-Јомарт Токаyев наредио сигурносним снагама да пуцају на демонстранте како би се окончало насиље.

Посљедње вијести говоре да су сигурносне снаге успоставиле контролу на улицама Алматија, а Токаyев је рекао да је уставни поредак највећим дијелом поново успостављен, након што је Русија послала трупе да угуше устанак.

Но, производња нафте на главном казахстанском пољу Тенгиз смањена је током седмице, након што су неки подизвођачи прекинули жељезничке линије у знак подршке демонстрантима широм земље.

Немири у тој средње-азијској земљи заоштрили су проблем недовољне понуде ОПЕЦ-а и његових савезника, који не успијевају да прате раст потражње.

- Скок цијена нафте углавном одражава нервозу тржишта због ескалације немира у Казахстану и континуираног погоршања политичке ситуације у Либији, што блокира производњу нафте- рекла је Лоуисе Дицксон из Рyстад Енергyа.

Због тога је убрзано ширење омикрона пало у други план, премда све већи број земаља уводи нове рестриктивне мјере. Ипак, забринутост за потражњу смањена је због тврдњи да нова варијанта коронавируса изазива блаже симптоме од досадашњих.

Половином седмице ОПЕЦ и савезници тог картела одлучили су да повећају производњу за 400 хиљада барела дневно и у фебруару, као и претходних мјесеци, процијенивши да нова варијанта коронавируса неће у већој мјери омести економске активности ни нашкодити потражњи за нафтом.

Водећи свјетски произвођачи, наиме, повећавају производњу већ отприлике пола године, након значајног смањења током пандемије, када су земље широм свијета строго ограничавале путовања и привредне активности.

Аналитичари процјењују да ће се потражња за нафтом ове године вратити на нивое прије пандемије коронавируса, на око 100 милиона барела дневно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:05