/ - ФОТО: Влада Црне Горе
02/06/2022 u 11:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић упутио писмо подршке Зеленском: Стојимо чврсто уз украјинске пријатеље

У овом тешком времену за Украјину и цијели европски простор, дозволите да, прије свега, упутим изразе искреног саучешћа поводом страдања и губитка великог броја живота невиних украјинских грађана

Предсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић упутио је писмо подршке предсједнику Украјине Володимиру Зеленском.

Писмо подршке преносимо интегрално:

„Поштовани господине предсједниче,

У овом тешком времену за Украјину и цијели европски простор, дозволите да, прије свега, упутим изразе искреног саучешћа поводом страдања и губитка великог броја живота невиних украјинских грађана.

Немјерљивом храброшћу и достојанством Ваш народ и Ви лично, свакодневно задивљујете цијели свијет. У овом бруталном и ничим изазваном безумљу рата, Украјина брани од агресије не само своју домовину него и цијелу Европу, као и демократске вриједности и цивилизацијске норме на којима почива савремени свијет.

Ви сте заједно с украјинским грађанима, више него ико, чувајући своју земљу, част и достојанство, показали да је Европска унија много више од 27 држава чланица и да се може и мора бранити ван својих садашњих граница. Због тога, поред осталог, црногорски грађани стоје чврсто уз украјинске пријатеље, што свакодневно доказујемо и пријемом избјеглица из ратом захваћених подручја, који су у Црној Гори нашли сигурно уточиште.

Црна Гора се, као држава кандидат за чланство у ЕУ, која је најдаље одмакла у преговорима, залаже за убрзано придруживање у складу са заслугама. Политика проширења је једна од најуспјешнијих политика Европске уније и желимо да тако и остане. Поред тога, у потпуности смо усклађени са Заједничком вањском и безбједносном политиком и бескомпромисно смо прихватили све рестриктивне мјере и санкције Руској Федерцији као знак безрезервне подршке европском заједништву у одбрани наших цивилизацијских вриједности.

Црна Гора подржава намјере и жеље Украјине да добије статус кандидата за чланство у Европској унији и надамо се да ће у томе и успјети. На располагању смо да и у практичном смислу подијелимо наше искуство у процесу преговора на начин који је Вама најприхватљивији.

У складу са поменутим, вјерујем да би наш скори телефонски разговор допринио утврђивању даљих могућности пружања подршке Владе Црне Горе, НАТО земље која доприноси са остатком Алијансе глобалној безбједности и сигурности. Молим Вас да примите изразе мог највишег уважавања.

Др Дритан Абазовић“

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:01