Јанез Јанша / - Н1
06/12/2021 u 22:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Афера у Словенији: Орбан финансирао кампању Јанеза Јанше?

Према информациjама медиjа у Словениjи, комисиjа ће истражити наводе о наводном прању новца преко Нове кредитне банке Марибор коjу jе почетком jуна 2021. године преузела мађарска ОТП група

Истражна комисиjа коjа дjелуjе у склопу Парламента Словениjе у уторак и сриjеду ће саслушати неколико свjедока у покушаjу да се откриjу трагови финансирања предизборних активности странке актуелног премиjера Jанеза Jанше (СДС).

Према информациjама медиjа у Словениjи, комисиjа ће истражити наводе о наводном прању новца преко Нове кредитне банке Марибор коjу jе почетком jуна 2021. године преузела мађарска ОТП група.

Како се наводи, истраге о незаконитом финансирању СДС-а укључуjе и раниjе периоде, тачниjе 2018. годину када су у Словениjи расписани ванредни парламентарни избори.

Такође, комисиjа би требала испитати неколико особа умиjешаних у рад медиjских кућа коjе се налазе под контролом Jанеза Jанше и његове странке, а између осталог имена коjа се спомињу у циjелоj причи jесу и министар унутрашњих послова Алеш Хоjс, бивши генерални секретар владе Божо Предалич те заступник СДС-а Деjан Калох.

Наредне године, у Словениjи би се у априлу требали одржати парламентарни избори, а медиjи наводе како би СДС могао имати предност у односу на политичке ривале и то управо због неограничених финансиjских средстава коjа долазе из иностранства.

– Документи показуjу да jе од 2017. до 2020. године наjмање 12 милиона еура новца мађарских физичких и правних лица пребачено на рачуне фирми коjе су повезане с поjединцима из СДС-а. У ових 12 милиона еура нису урачуната средстава коjе су компаниjе и поjединци из Мађарске уложили у капитал СДС-ових медиjа – пише портал Necenzurirano.si.

Како се наводи, новац на рачуне повезане с СДС-ом почео jе долазити у прољеће 2017. године када jе Jанез Jанша jош дjеловао из опозициjе. То jе такође период када jе Jанша преузео осми мандат на челу СДС-а, а први пут на конгрес странке jе стигао и мађарски премиjер Виктор Орбан.

– Тада jе медиjска кућа Нова24ТВ и званично постала власник три мађарске медиjске куће из круга мађарског премиjера Орбана и његове странке Фидес. То jе већ период када су Jанша и Орбан склопили блиски политички савез – наводи се.

Новац из Мађарске jе и касниjе, током 2019. године такође долазио на рачуне медиjа блиских СДС-у и Jанши, а наводи се како jе садашњи министар унутрашњих послова Алеш Хоjс у том периоду дjеловао као извршни директор Нова24ТВ.

– За само неколико седмица, оваj медиj примио jе двиjе велике дознаке у износу од 268.700 еура. У лошоj пословноj години, компаниjе су добиле више од милион еура мађарског новца на банковне рачуне – преноси словеначки медиj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:30